樂古Nakuz

標題: 賣家交易也要小心喔~"~ [打印本頁]

作者: 〝★羊羊    時間: 20-6-2007 15:27
標題: 賣家交易也要小心喔~"~
相信大家都知道系網上同人收野信錯人會俾人呃去hkd
作為買家有一定既風險...
但其實作為一個賣家都有風險...
以我為例...
我自問系一個信譽良好既賣家,同人交易左好耐都一直無出事
自以為自己吾呃人就無問題...但其實錯了!
自從有一晚我系論壇見到有人post我戶口no.話呢個戶口呃佢
我先醒覺到我俾人利用去呃人....
我損失既吾系hkd更加吾系game入面既野
而系...我既信譽同埋如果另一個受害人用法律追究
我更加會惹上官非...更可能成為人地既代罪羔羊!

**由於件事有點複雜>~<希望大家可以花小小時間用心去理解**

首先...吾該nc幫我整左張圖去解釋...

以下系我系某論壇見到有人平放星錢..叫mm123456789.望下佢msn@@
原來佢add左我(我系放星錢的)--

我覺得好可疑...所以就聯同朋友(nc)一齊試下佢...
nc系擔當向mm123456789收星錢以下系佢地既msn紀錄

好正常既交易對話黎...但你睇埋我同mm123456789既對話之後
你就會覺得好可怕==!

佢將我既戶口間接俾左nc入錢落去...目的?
就系等nc同佢講話「入左」然之後佢搵我拎星錢lor\~/
佢得益既不是hkd而系我所俾佢既星錢!!

過左一日之後..nc扮入左錢 而我扮收到錢
我同ncmm123456789msn對話如下

mm123456789nc對話:

我同mm123456789對話:

最後 我緊系無俾到星錢佢啦--+
可能你會問點解我會知道佢咁呃人...
因為呢種騙案真系發生左我同另一個受害人身上..
詳見此帖∼>http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=2505775&extra=page%3D4

本身我吾想將呢件事太公開...但佢真系接二連三咁開其他msn黎重施故技
因為我身受其害過一次...我已經吾會再中計...
但其他人呢?佢吾搵我 佢一樣會搵其他賣家...

我今次無理到呢位想利用我戶口呃人既騙子...
但同樣有人聲稱俾佢呃左...
亦即系話有好既賣家又俾佢利用左了...

而我之前吾想將呢d騙案公開...
好主要因為我顧慮到...有更多既人仿照此方法呃更多既人..
但系e家我諗到一種解決方法
而我此後同人網上交易都會採用^^”
方法如下:

當一切交易細節傾談好之後我會俾我戶口no.買家
買家入數完務必保存入數紙
*清楚在入數紙上寫上收貨既星夢ac,lv,聯絡msn*
再用相機影下/其他可行方法將入數紙既戶口日期,時間,銀碼(已完成**步驟)sd俾我
我會根據入數紙既資料將物品交與正確既入數人~
入數紙sample~~

我知道呢個步驟會帶來一定既麻煩...
但當你遭遇過同我一樣既經歷之後..
呢個步驟就系保障到買賣雙方既方法
(ps:如果諗到其他更好既方法記得講我知><)
我講出黎吾系教人去呃人....只系我知道吾講出黎都同樣有人受騙
咁不如講出黎.....等多d人防下都好

希望大家以後交易小心d...
吾好好似我咁俾人再利用><!
作者: SIU貓喵    時間: 20-6-2007 15:39
我同人地交易都會叫佢影單比我睇-,-"....!但羊羊你比人屈番轉頭都有既--" d人咁好比$你洗-.-" 仲要用你名-.-'..
咁你而家點做呀?"比番d $$佢地?"

作者: NEC    時間: 20-6-2007 15:44
看! 又是nc偉大的傑作!
作者: 〝★羊羊    時間: 20-6-2007 15:51
原帖由 SIU貓喵 於 2007-6-20 07:39 發表
我同人地交易都會叫佢影單比我睇-,-"....!但羊羊你比人屈番轉頭都有既--" d人咁好比$你洗-.-" 仲要用你名-.-'..
咁你而家點做呀?"比番d $$佢地?"

另一個受害人報左警啦=口=
我已經將利用我個衰人既ip/msn對話紀錄/星夢ac/電話(好辛苦先查到><)
呢d資料保存好晒^^
我以後同人交易都一定會影相睇低><
作者: 反町◎笨貓    時間: 20-6-2007 15:53
A 是昆星夢錢 而不是港錢???

點解B 唔add C?? 而ADD左A@@?

作者: NEC    時間: 20-6-2007 16:12
原帖由 反町◎笨貓 於 2007-6-20 03:53 PM 發表
A 是昆星夢錢 而不是港錢???

點解B 唔add C?? 而ADD左A@@?

因為佢唔知c放星錢= =
作者: 太初~    時間: 20-6-2007 16:18
死啦
搞到我唔敢拎d野出黎賣-.-
搞到我都驚埋><
作者: [H]無想☆↑    時間: 20-6-2007 16:20
作者: 〝★羊羊    時間: 20-6-2007 16:24
原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 08:20 發表

多數都係用「平」黎吸引玩家. . . .

絕對系啦
4千萬星錢 肯hkd1千蚊放wor
好吸引^^
所以有人明知我吾呃人 不過我放hkd350=1000m
有d貪小便宜既人往往會同前者收~"~
可能佢地諗吾到 俾人呃左損失既會更大!
作者: NEC    時間: 20-6-2007 16:24
原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 04:20 PM 發表

多數都係用「平」黎吸引玩家. . . .

佢放900蚊4000m=.=

市價都300幾蚊1000m啦 = =
作者: [H]無想☆↑    時間: 20-6-2007 16:28
作者: SIU貓喵    時間: 20-6-2007 16:35
原帖由 〝★羊羊 於 2007-6-20 15:51 發表

另一個受害人報左警啦=口=
我已經將利用我個衰人既ip/msn對話紀錄/星夢ac/電話(好辛苦先查到>

咁你咪要上警局lo-0-"...."" 乜d人咁白痴架!做埋d咁低b既野!

原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 16:28 發表

唔係嫁 好多人放都係350$↑ 1000m嫁
900蚊4000m 算平-   -
收4000m 平成200蚊嫁啦
200蚊做到好多野
for example : 食m記 食一個餐 200蚊食到6,7次
                   丟龜 唱1蚊 丟到200次
         ...

咁我放1000m=$300..咁算唔算平-.-?"
作者: NEC    時間: 20-6-2007 16:38
原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 04:28 PM 發表

唔係嫁 好多人放都係350$↑ 1000m嫁
900蚊4000m 算平-   -
收4000m 平成200蚊嫁啦
200蚊做到好多野
for example : 食m記 食一個餐 200蚊食到6,7次
                   丟龜 唱1蚊 丟到200次
         ...

佢sd信俾cs話收唔到錢= =
作者: [H]無想☆↑    時間: 20-6-2007 16:40
作者: SIU貓喵    時間: 20-6-2007 16:42
原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 16:40 發表

平呀;P  放咁平做咩

真嫁-0-"" send比星夢@w@?

因冇人收lo=.=" 我今日先放完-.-" 條友收左了-3-"!
呵-3-"...
作者: NEC    時間: 20-6-2007 16:43
原帖由 SIU貓喵 於 2007-6-20 04:42 PM 發表

因冇人收lo=.=" 我今日先放完-.-" 條友收左了-3-"!
呵-3-"...

300蚊- -? 我想收wo- -
作者: 〝★羊羊    時間: 20-6-2007 16:43
原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 08:40 發表

平呀;P  放咁平做咩

真嫁-0-"" send比星夢@w@?

所以我先作個ho kai lok既名俾佢=-=v
作者: 天生的傻仔    時間: 20-6-2007 16:44
咁如果個人用你個方法(即係叫人比入數紙佢睇)...
之後再copy比你睇呢??
以而家改圖技術...要改d字唔係好難姐...
同埋....而家好多符號都有幾種打法..如果開個一樣名既ac(有人帶升30唔難)
咁你又信邊個呢?
作者: 天使.小羊    時間: 20-6-2007 17:24
作者: 小夜*    時間: 20-6-2007 17:27
果個人系想點??
我吾系好明
賺差價?定明屈你?
作者: NEC    時間: 20-6-2007 17:31
原帖由 小夜* 於 2007-6-20 05:27 PM 發表
果個人系想點??
我吾系好明
賺差價?定明屈你?

點解你會唔明 - -
作者: 〝★羊羊    時間: 20-6-2007 17:35
原帖由 天生的傻仔 於 2007-6-20 08:44 發表
咁如果個人用你個方法(即係叫人比入數紙佢睇)...
之後再copy比你睇呢??
以而家改圖技術...要改d字唔係好難姐...
同埋....而家好多符號都有幾種打法..如果開個一樣名既ac(有人帶升30唔難)
咁你又信邊個呢?

我咁樣都系想減低受騙既風險
至起碼 吾會好似e家咁易就呃到人\~/

原帖由 天使.小羊 於 2007-6-20 09:24 發表
支持羊羊~講真羊羊真係好可憐.....我係2kf見到個post都o曬嘴- -''甘都得.........

haha 小羊支持羊羊^^thx
作者: 〝黑之神〞    時間: 20-6-2007 17:39
我同學之前都同我提過下= =

多謝你有哂圖同對話野 比我更加了解清楚呀~
作者: 反町◎笨貓    時間: 20-6-2007 17:45
原帖由 小夜* 於 2007-6-20 05:27 PM 發表
果個人系想點??
我吾系好明
賺差價?定明屈你?

佢其實係想騙星夢$$$

之後將D $$$$ 再賣俾其他人

咁佢就唔洗本錢 就有利潤喇
作者: 〝黑之神〞    時間: 20-6-2007 17:51
原帖由 小夜* 於 2007-6-20 17:27 發表
果個人系想點??
我吾系好明
賺差價?定明屈你?

姐係例如:
我同a買錢  但原來a冇錢ge 就搵d post賣星錢ge叫c 比銀行no. 佢就再比a入數
b就係個中間人 因為b係同c傾交易ge野 但入錢ge就係我
當我入完錢搵b b就再搵c拎錢 但就b同我講c冇比錢佢咁= =""
作者: 神岡龍小    時間: 20-6-2007 17:53
e加 d人咁賤既= = 自己衰 就好啦 仲要屈人
作者: 〝為…〞    時間: 20-6-2007 18:06
原帖由 NEC 於 2007-6-20 15:44 發表
看! 又是nc偉大的傑作!

nc偉大的傑作真亂...
作者: NEC    時間: 20-6-2007 20:12
原帖由 〝為…〞 於 2007-6-20 06:06 PM 發表

nc偉大的傑作真亂...

冇我d傑作仲亂~.~
作者: 〝為…〞    時間: 20-6-2007 20:14
原帖由 NEC 於 2007-6-20 20:12 發表

冇我d傑作仲亂~.~

到時我整比你睇咩叫勁xDDD
作者: NEC    時間: 20-6-2007 20:24
原帖由 〝為…〞 於 2007-6-20 08:14 PM 發表

到時我整比你睇咩叫勁xDDD

要亂有幾難= =
作者: 〝為…〞    時間: 20-6-2007 20:27
原帖由 NEC 於 2007-6-20 20:24 發表

要亂有幾難= =

我呢d天才好難亂:lol
作者: NEC    時間: 20-6-2007 20:52
原帖由 〝為…〞 於 2007-6-20 08:27 PM 發表

你呢d要亂有幾難-.-
作者: 小夜*    時間: 20-6-2007 21:08
原帖由 〝為…〞 於 2007-6-20 20:27 發表

你系天才,,
又點會系依度@@
作者: NEC    時間: 20-6-2007 21:08
原帖由 小夜* 於 2007-6-20 09:08 PM 發表

你系天才,,
又點會系依度@@

咁應該係邊度- -
作者: 〝為…〞    時間: 20-6-2007 21:29
原帖由 小夜* 於 2007-6-20 21:08 發表

你系天才,,
又點會系依度@@

天才唔可以上nakuz:lol ??
作者: SIU貓喵    時間: 20-6-2007 21:59
原帖由 〝為…〞 於 2007-6-20 21:29 發表

天才唔可以上nakuz:lol ??

天才可能唔使上論壇-口-"
作者: NEC    時間: 20-6-2007 22:48
原帖由 SIU貓喵 於 2007-6-20 09:59 PM 發表

天才可能唔使上論壇-口-"

上論壇分享一樣得

不要再離題"
作者: hok5    時間: 21-6-2007 04:29
睇係咁講,其實c係冇得冇失,只不過比人告佢就大獲姐
同埋我250蚊收到1000m,所以平係好平,市價笨不能作實
不過星夢仔其實會5會呃人就唔知,不過之前就識佢既
唔會呃人掛,e+就唔知啦,咁奈既事,不過你地既對話..................
作者: 西傑傑    時間: 21-6-2007 12:23
中開眼界. 話時話. 呢d 騙案好似在警訊都見過. 不過講o家係d 大人做生意. 估唔到d 死o靚死都識呢d野. =.=

真係...好學唔學..........
作者: 風.騎.士    時間: 21-6-2007 13:10
好彩我唔會昆人嫁姐- -...
d人咁賤嫁..昆完人錢自己又有得益...
作者: saf4866    時間: 21-6-2007 13:13
勁呀 nc 估唔到引蛇出洞 gd波 真係星夢的大恩人呀 xD
作者: luckysk    時間: 21-6-2007 13:32
咁你以後唔好輕易信人la
作者: NEC    時間: 21-6-2007 13:34
原帖由 saf4866 於 2007-6-21 01:13 PM 發表
勁呀 nc 估唔到引蛇出洞 gd波 真係星夢的大恩人呀 xD

多謝大家既支持!
作者: [H]無想☆↑    時間: 21-6-2007 14:34
作者: NEC    時間: 21-6-2007 21:03
原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-21 02:34 PM 發表

你扮完入左錢之後就冇再理佢?
佢有冇同你「解釋」一下點解唔比錢你
定係 封鎖左你?

佢緊係封鎖左我=.=
作者: 殘酷的現實    時間: 23-6-2007 13:48
-.-我放左8成野先見到呢個post...竟然冇諗到呢點...

死啦-.-..我有冇俾人屈到...
作者: 豬肉蚊    時間: 24-6-2007 12:19
睇左咁多都係唔明 -3- '' ..呵 .. 不過我唔用銀行應該冇事Na!
作者: NEC    時間: 24-6-2007 12:22
原帖由 殘酷的現實 於 2007-6-23 01:48 PM 發表
-.-我放左8成野先見到呢個post...竟然冇諗到呢點...

死啦-.-..我有冇俾人屈到...

俾人利用左你都唔知=.=
作者: 殘酷的現實    時間: 25-6-2007 11:42
原帖由 NEC 於 2007-6-24 12:22 發表

俾人利用左你都唔知=.=

可能- -...死啦..依家好驚-口-

如果真係有既麻煩pm我-﹏-嗚

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://wwq.micro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2