打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

回復 167# 14588563
orz 咁曲折離奇既
咁姐係你宜家得番1部?
回復 支持 反對

回復 169# 14588563
嗯 其實係為左check數用
有時候某d topic計出黎既數都幾核突下
為左避免人手簡化既時候計錯數
我就入埋佢咁樣
雖然如果舊數太複雜 佢都會lag番1分鐘先出到ans-.-"
回復 支持 反對

回復 172# 14588563
有時佢會要求出surd form
咁就局住一定要出surd
同埋出surd其實都係為左方便自己計下一part既數
3個s.f.只係約數
我個人就傾向禁surd黎計 而唔係約數
感覺好危險-.-
用3 s.f.計既ans分分鐘會因為差少少而冇ans分
回復 支持 反對

回復 174# 14588563
是的 如果唔係我會好唔安樂-.-
尤其係計3d (F6課程)
d數99%係超核突 又出唔到surd form
唔save低個答案真係唔知點做好orz
回復 支持 反對

回復 176# 14588563
係 除非要入好多舊數既時候撈錯左d字母架姐
呢個都唔係重點 自己mark番好就唔會出事
回復 支持 反對

回復 181# M.Yin
你指joint-us吧?
呢排冇去書局 冇睇到仲有冇貨
不過我諗有既 呢種貨品通常都係長期有貨
除非佢要改版 加番新一年公開試既ans落去

你買既時候記得睇番個版本係中定英
因為佢有分開架
一陣買左本英文又要去換就麻煩了
回復 支持 反對

回復 184# M.Yin
我好耐冇買joint-us
都唔記得係咩價錢lol

點都好啦 有本sugg ans係方便d既
不過佢d步驟有時會跳得快左少少
所以你真係要跟佢既話 話唔定要自己加番一兩個步驟落去

joint-us仲有答案錯既問題
不過maths呢本就唔係好發覺得到住
econ果本就真係sosad-.-

回復 185# 曲奇bb
哇 買咁多既
我之前都係用我屋企人果d
宜家呢部50fh先係另外買
回復 支持 反對

回復 187# 曲奇bb
sosad-.- 一次過唔見2部都幾肉赤&不幸下
話說如果我都咁不幸
比我媽知道應該會把我幹掉的 (驚

我認為考試帶兩部最主要既原因係要用多d prog
我自己問人借多部都係咁解
雖然我果部仲多左3條常用formulae
不過得4個額外prog位都唔夠的

啊啦不用謝
雖然你係樓主姐 都唔代表你日日都要暴定係部電腦前面解答問題的吧
這只是義務

話說恭喜你升任做正式版主呢~
也就順道祝聊版蒸蒸日上

um 學術交流版會考慮開吹水帖嗎
我怕我會離題得太緊要orz
回復 支持 反對

回復 189# 曲奇bb
計數機話貴唔貴 話平唔平
不過對於一個冇乜賺錢能力既學生 (例如我) 就堅係幾貴下
但計數機其實都幾襟用 我宜家呢部都用左3年到
(我都跌過佢唔少次落地...啊啦)
為左穩陣就換左一次電咁大把

我諗平時真係唔多需要用到prog
除左要應付學習 真係唔多覺日常生活入面要用到equation of circle之類既topics
哇 你識得自己寫prog咁犀利既
呢d野對我黎講好複雜-.-

你倒是不用自愧不如的
大概只是每個人對「解答題目」既理解唔同
我就習慣盡可能講得詳細d & 講埋相關技巧咁姐
應該係因為受到老師既影響

對不起 我會反省離題的問題的orz
回復 支持 反對

回復 195# 曲奇bb
加線方法同我諗既係一樣
不過之後既做法就好唔一樣了
呢個方法都幾好啊