查看: 1466|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評] 冷門機 雷射大炮

關閉 [複製鏈接]

最近太無聊,所以專抽一D冷門機黎玩,抽到雷射大炮,發現佢好強
(本人第一次機評,請比D意見)
--------------------------------------------------------機體介紹:
本机是RX计划中与RX-78等机体一起开发的中距离支援炮击用试作MS,由于装甲厚重,运动性能较RX-78差。在设计本机时,联邦军考虑到宇宙要塞的攻略战是不可避免的,因此需要支援炮击型MS在宇宙步兵以通常兵装MS进行突入时予以火力支援,这个运用思想使得设计本机时以能承受敌弹攻击的厚重装甲和能进行制压射击的大火力为优先考虑目标。阿·巴瓦·库会战中,在支援炮火的协助下,相当多的陆战部队成功突入了要塞内部,证明本机的设计是非常成功的。

取得方法:5號或28号扭蛋机

六圍:
HP 攻擊  防禦 必殺 速度 敏捷
8.7 13.8 9.3 9.3  11.1 9.3

六圍方面在c狙擊機中較為一般,防禦同血都較低

武器方面:
1武 格鬥 係數800
3下倒地,出刀雖然都快,但最大問題是手好短而且攻擊低,用黎保命同救隊友
2武 光束步槍 係數1000
殘彈9發,一槍一發,最大問題開槍唔順,傷害中等,不過有2技提高少少傷害
3武 240mm加農炮 係數 940x2 倒地
殘彈一發,用完就回,狙擊(實彈),可配合一技,在狙擊下全會心一擊,在唔狙擊下用自己會硬值,不過本機最大特點係瞬狙好快,如果自己對格鬥有信心的話可以用1武打2下然後再用瞬狙

技能方面
精密狙击
狙击模式下必定会心一击,3号武器的装填时间加快,锁敌距离增加

好強技能,3武未開技前回彈慢,開左後就好快
攻击力上升
机体攻击力上升

雖然係一個普通技能,但全開技瞬狙更加強

六圍加點
全攻 多數狙擊機都係全攻型,因為狙擊好痛
4攻全必 我鐘意依個點法因為我鐘意放sp打人,最好加多一張sp卡秒人

雷射大炮既天敵:
佢既天敵好多
拳機最怕天敵係密娜8刀就算布機都會比佢秒殺,第二種拳機係 依個技能拳機因為3武對佢冇乜用
剪機最怕係 迷金天 同硬值機 因為佢地好高攻兩三槍好易秒你
布機最怕係德天之類既超視炮

技能卡
對狙擊機最實際,未有一技都可以會心
v疫苗都有用,因為依家有好多抽彈,抽氣機
依個技能.......作用唔大 只係死左之後快d復活
如果你玩sp就好有用,唔死都重傷,唔玩sp至少好過冇
對狙擊機作用唔大,將打擊變為重擊
本身布機氣短,長少少好過冇
對雷射大炮作用唔大
無影片因為唔識拍片

終於寫完,如有唔好地方請提出

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
erictung + 20 原創內容

查看全部評分

回復

有點短呢
可否講講打法定位?
回復 支持 反對

我個人認為有點短

能說一說打法,武器技能方面更詳盡會更好
回復 支持 反對

街場見到樓主用呢部機在abc房冇輸出
俾隊友暗示話梁生同長毛一樣冇用,

我都幫梁生講左幾句好說話,不過之後梁生唔好意思出左房
回復 支持 反對

非常短
打法冇講過之餘
又唔講係打咩機有利
回復 支持 反對

我個人認為有點短

能說一說打法,武器技能方面更詳盡會更好
GMSniperII 發表於 3-8-2011 15:48

有點嗎?!
補字的第二行
回復 支持 反對

我一路都等緊佢出量產型雷射大炮
回復 支持 反對

有點嗎?!
補字的第二行
01021235 發表於 3-8-2011 16:09

。。。應該是非常對吧
回復 支持 反對

。。。應該是非常對吧
GMSniperII 發表於 3-8-2011 16:11

就是嘛....(汗
哪有那麼短的機評ww
回復 支持 反對

坦白講,大炮既光槍係超難用既.不過用熟左就唔覺難用.
至於熟博機,除非你只係識狙,唔識用光槍,否則都係唔洗點怕.
天敵ma,總會有的,不過都係個幾隻(當然唔會話你知係邊隻,想知就自己試).
天敵向來都係受幾樣野影響: 1. 對手技術(最重要<----肺腑之言); 2. 對手武器; 3. 對手技能.
至於對手屬性,我一向少理.
回復 支持 反對