樂古Nakuz

標題: 世界最長的三大地名............ [打印本頁]

作者: kenny918    時間: 4-9-2008 17:22
標題: 世界最長的三大地名............
第一名
:  
塔烏瑪塔法卡塔尼哈娜可阿烏阿烏歐塔瑪提亞坡凱費努啊奇塔娜塔胡
(Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu)
是紐西蘭一座高305米的小山。

第二名:
蘭韋爾普爾古因吉爾戈格里惠爾恩德羅布爾蘭蒂西利奧戈戈戈赫
(Llanfair pwllgwyngyll gogerychwyrndrobwll llantysiliogogogoch)
威爾斯安格爾西島的一個村莊。

第三名:
查哥加哥文程加哥朮巴根加馬古
(Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg)
麻州韋伯斯特地區的一座湖。

光是要唸完這些地名就覺得很麻煩..............
作者: ansok    時間: 4-9-2008 17:26
作者: 咒術師    時間: 4-9-2008 17:27
或者你應該post在其他分享
作者: 波子*    時間: 4-9-2008 17:30
有冇人串到-v-
讀都成問題...
作者: 我最架勢    時間: 4-9-2008 17:34
記到一個就可以成名了!
作者: Hoobastank    時間: 4-9-2008 17:39
d名又真係幾長下,好難記(笑       
作者: mgs2089    時間: 4-9-2008 17:40
我想知d eng 點讀..
作者: 奶油包小子    時間: 4-9-2008 17:41
有d字唔識讀=.=
作者: ~!卡卡西!~    時間: 4-9-2008 17:42
其實我真係好想知個名咁長有咩用
作者: [H]TT    時間: 4-9-2008 17:50
標題: 回復 2# 的帖子
你唔貼出黎...我以為樓主係到吹水- -"
作者: Roy    時間: 4-9-2008 17:51
我覺得個名入面d字好似不斷重覆咁樣- -
作者: CloseinG__    時間: 4-9-2008 17:54
讀都讀唔到=.=
作者: cat520ar    時間: 4-9-2008 18:02
D英文字母仲長過A-Z甘多個~_~
作者: oph    時間: 4-9-2008 18:04

點降我搵唔到e d地方~..~
作者: 光之bb    時間: 4-9-2008 18:06
讀地理果d咪要背呢d~???
作者: 我係比賽人    時間: 4-9-2008 18:26
d人搵黎攪-.-[[yoyo_052]]
作者: siu愛.    時間: 4-9-2008 18:46
咁有咩3大地名呀   有沒相[[onion_53]]
作者: shijia    時間: 10-9-2008 04:05
標題: 今天是教??
6白色的粉?末,一??的?落。它染白了您的黑?,??您青春的?色映?得更加?郁。

7?台上,寒?暑往,春夏秋冬,撒下心血??;花?里,扶?助弱,?霜雨雪,育出新蕊亭亭。

8老?,人?您在培育祖?的?梁,不如?您就是祖?的?梁,正是您,支?起我?一代人的脊梁。

9老?,你用心?亮了我的心,以?培育了我的?,有你,我才感?到世界的?暖……

10世界上有一种情,超越了?情、友情。那就是老??我??微不至的?怀之情,?我??心教?之情。我真心祝福老?万事如意、永?健康,永?happy!

----------------
公司注?
作者: billytsang    時間: 20-9-2008 20:58
點解當地政府唔簡化個名咁長好難記(莫非D名有重大意義)
作者: lfobody    時間: 24-9-2008 01:43
係唔係真嫁  長得禁緊要  記到有排記啦
作者: 牙志    時間: 5-10-2008 16:18
果到住果d人點讀個名-.-
作者: samsonlwhung    時間: 11-10-2008 07:46
好難發音囉  長到牙媽都唔認得  [[onion_68]]
作者: ︴No1。KisS    時間: 12-10-2008 10:23
Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu

住個度d人咪要背左佢- -
作者: 第四代火影    時間: 18-10-2008 10:27
第一果個名最正
我想知英文點讀
作者: qop    時間: 21-10-2008 20:59
試緊點讀
讀得好慢=]

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://wwq.micro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2