樂古Nakuz

標題: 有冇人係古龍既粉絲 [打印本頁]

作者: 小霖    時間: 27-10-2009 23:22
標題: 有冇人係古龍既粉絲
我係其中之一呀
我岩岩追哂 孤星傳
而家開始睇緊 流星蝴蝶劍
請問大家有咩好書介紹?!
古龍邊一套書比較好睇
我有聽人講過 《三少爺的劍》 好好睇喎~
唔知係唔係真咖呢?
作者: 小霖    時間: 27-10-2009 23:23
錯左版 - - 唔好意思 希望版主幫我轉番版... 唔該[[onion_54]]
作者: chan26694    時間: 28-10-2009 00:01
好多都值得睇
名劍風流
絕代雙驕
浣花洗劍錄
大人物

呢幾本我覺得比較好睇
作者: 榤奇    時間: 28-10-2009 15:07
最好你先PM版主

還有, 你連帖...要善用編輯功能啊

也可以在吹水帖中討論
作者: 易博    時間: 28-10-2009 17:42
睇左陸小鳳、楚留香同埋絕代雙驕先啦。

如果你睇三少爺的劍,可以連住睇圓月彎刀
作者: 小霖    時間: 28-10-2009 17:54
我其實岩岩開始睇流星蝴蝶劍 唔知大家對依一套書有咩評價?
作者: 榤奇    時間: 30-10-2009 20:33
我的感覺就是
這本, 在古龍作品中, 貌似不是太好

在校內受好評的, 多數是 多情劍客無情劍
看完這本之後可以連續看後傳, 有一系列的小李飛刀
作者: 【星星】    時間: 31-10-2009 01:13
@____________@
作者: 【星星】    時間: 31-10-2009 01:14
a_____________________a
作者: 雪雪雪雪    時間: 2-11-2009 15:47
[[bao_36]]邊本好睇呀
作者: 三国群英传    時間: 2-11-2009 19:51
棉鞋一般的软,看不明白
作者: 叱吒風雲    時間: 2-11-2009 20:54
絕代雙驕 (1967)         
楚留香傳奇(鐵血傳奇)         

血海飄香 (1968)

大沙漠 (1969)

畫眉鳥 (1970)

楚留香續集

鬼戀俠情 (1970)

蝙蝠傳奇 (1971)

桃花傳奇 (1972)

新月傳奇 (1978)

午夜蘭花 (1979)

多情劍客無情劍(風云第一刀) (1970)                        

歡樂英雄 (1971)

大人物 (1971)

蕭十一郎 (1973)

火并蕭十一郎 (1976)

七種武器

長生劍 (1974)

碧玉刀 (1974)

孔雀翎 (1974)

多情環 (1974)

霸王槍 (1975)

離別鉤 (1978)

拳頭 (1976) /非"七種武器"之一,誤收入

天涯﹒明月﹒刀 (1975)

劍﹒花﹒煙雨﹒江南 (1975)

陸小鳳傳奇

陸小鳳傳奇 (1976)

繡花大盜 (1976)

決戰前后 (1976)

銀鉤賭坊 (1977)

幽靈山庄 (1977)

鳳舞九天 (1978)

劍神一笑 (1981)

邊城浪子 (1976)

英雄無淚 (1978)

推薦 陸小雞
多情劍客無情劍(風云第一刀) (1970)                        

歡樂英雄
作者: lcp3366    時間: 3-11-2009 12:17
我系呀.........................
作者: 榤奇    時間: 5-11-2009 18:37
小李飛刀系列有夠看的了...
作者: ilovephy    時間: 17-11-2009 23:48
我呀!我係呀!我係睇三少爺的劍嫁!
我睇完就開始鐘意佢!
好正呀佢!
作者: 榤奇    時間: 18-11-2009 20:59
我呀!我係呀!我係睇三少爺的劍嫁!
我睇完就開始鐘意佢!
好正呀佢!
ilovephy 發表於 17-11-2009 23:48

你覺得好的地方在哪?

三少爺的劍本人還差四份之一
不過, 對謝曉峰沒好感
因為燕十三實在先入為主
作者: 易博    時間: 19-11-2009 20:53
燕十三是大龍套一個...
作者: 叱吒風雲    時間: 20-11-2009 00:12
我覺得古龍 既小說 吸引人既地方就是佢有果種懸疑性.

令你不自覺想睇落去

結局總是出乎人意料之外.

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://wwq.micro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2