樂古Nakuz

標題: 大家覺得5隻角之中,邊個打pvp有優勢? [打印本頁]

作者: 玩完啦    時間: 21-11-2009 00:56
標題: 大家覺得5隻角之中,邊個打pvp有優勢?

重要聲明,這裡不是談技術,是談角色平衡,請大家腦入面loading好先投票
作者: danny831    時間: 21-11-2009 03:36
各有各好 睇你點玩-.-
作者: derekchan    時間: 21-11-2009 09:19
沒有最強的職業 只有最強的玩家
是吧?
作者: 鴻-    時間: 21-11-2009 09:31
有技術先得架
作者: 風之子    時間: 21-11-2009 10:57
很同意上面的言論

技術勝於一切
作者: 鴻-    時間: 21-11-2009 12:23
很同意上面的言論

技術勝於一切
風之子 發表於 21-11-2009 10:57

希望呢隻game唔會有外掛
作者: lcp115    時間: 21-11-2009 13:13
希望呢隻game唔會有外掛
ctm22000 發表於 2009-11-21 12:23

隻隻game都會有,不過睇下多唔多者
作者: 鴻-    時間: 21-11-2009 13:21
隻隻game都會有,不過睇下多唔多者
lcp115 發表於 21-11-2009 13:13

即使有都希望唔好咁多
作者: 宇智啵佐助    時間: 21-11-2009 16:25
法師最勁
作者: R.YcH    時間: 21-11-2009 16:55
法師最勁
宇智啵佐助 發表於 21-11-2009 16:25

我都同意...ccb玩劍..比法師狂放技ko左[[onion_47]]
作者: 小雲    時間: 21-11-2009 17:04
法師在香港的CCB 是最弱 抱歉= =

劍士係CCB太屈..不用特別高超的技術就可以屈死

弓手還算平衡

但希望CB 劍士和法師的差距可以縮短點= =

不信者請試玩台版!
作者: 鴻-    時間: 21-11-2009 17:24
法師在香港的CCB 是最弱 抱歉= =

劍士係CCB太屈..不用特別高超的技術就可以屈死

弓手還算平衡

但希望CB 劍士和法師的差距可以縮短點= =

不信者請試玩台版! ...
風之雲 發表於 21-11-2009 17:04

唔知係cb玩咩好
作者: victor35tg    時間: 21-11-2009 18:07
我個人覺得如果係未轉職的話~
法師比較強~因為回魔快+可以閃走
如果唔怕比人話狗的話~完全可以閃走之後回魔等放大招(300mp果d)
就算閃唔走都可以放魔法盾頂一頂再閃
其次係弓手~2段jump的確唔錯,機本上除非你1v多or完全平地
如果唔係都好易走到
不過回魔速度比較慢~所以都係遊擊戰架la
如果2轉左做粗(唔識打個字-0-)擊的話,聽說有招jump上去之後直接向下方射箭(花舞果招係向左下/右下,呢個係正下)
咁都應該幾勁~我見人地d片~有個射手用呢招ko個魔劍-3-"
最後因為我冇咩點玩過劍士就唔講la~聽fd講好勁不過我未玩過(劍士極度唔岩我性格-_-")
另外果2個因為我係新手~ccb都未出所以未玩過-.-"
(ps:好憎人講"沒有最強的職業 只有最強的玩家",呢句野係人都知la,一d實質野都冇,明呃貼.我就唔信技術上一樣野都講唔到,就算分析下某職業係唔同情況/場地下有咩優劣都好啊,如果"沒有最強的職業 只有最強的玩家",咁洗鬼分職業ar,一個職業咪算lo)
作者: 小雲    時間: 21-11-2009 18:40
我個人覺得如果係未轉職的話~
法師比較強~因為回魔快+可以閃走
如果唔怕比人話狗的話~完全可以閃走之後回魔等放大招(300mp果d)
就算閃唔走都可以放魔法盾頂一頂再閃
其次係弓手~2段jump的確唔錯,機本上除非你1v多or ...
victor35tg 發表於 21-11-2009 18:07

= =你有無玩港版CCB

港CCB隻法師 同台CCB隻法師 回魔速度= =差好遠

回得很慢

劍士反而回魔好快= =
作者: lcp115    時間: 21-11-2009 19:09
有技術隻隻都玩得勁架啦(個人意見)
作者: 鴻-    時間: 21-11-2009 22:42
lcp115 發表於 21-11-2009 19:09

我都係咁話
作者: victor35tg    時間: 21-11-2009 22:56
= =你有無玩港版CCB

港CCB隻法師 同台CCB隻法師 回魔速度= =差好遠

回得很慢

劍士反而回魔好快= =
風之雲 發表於 21-11-2009 10:40

我都話我冇玩劍士落= =唔岩我性格ar~
回魔速度我只拿弓手跟法c比
還有~我pvp親~同隊d弓手法c一定企係1,2角回魔~之後出去放大技~
反而劍士雖然跑得快~但上上落落反而好慢~
法c一見劍士come就巳經閃走-0-
次次pvp~劍士一定死得晒...弓手勁的話才無死...
法c一定留番係度最多= =
還有~我是新手!!!!!我才剛玩港版ccb
未玩過其他版~呢d只係我小小意見!!!
ps:因為我次次玩親pvp都係一d大場/多層場
所以可能有d野我唔知~原諒~~
作者: victor35tg    時間: 21-11-2009 23:00
lcp115 發表於 21-11-2009 11:09

我都知...但係標題都寫明係問那個打pvp比較強/有優勢
咁姐係至小分析下都好ar
就咁話有技術就得~呢家野係人都知
咁技術入面都一定有d技巧掛~分享下都好ar
就咁打"有技術就勁","無最強職業 只有最強玩家" 真係覺得好有呃貼feel lo
作者: 小雲    時間: 21-11-2009 23:43
我都話我冇玩劍士落= =唔岩我性格ar~
回魔速度我只拿弓手跟法c比
還有~我pvp親~同隊d弓手法c一定企係1,2角回魔~之後出去放大技~
反而劍士雖然跑得快~但上上落落反而好慢~
法c一見劍士come就巳經閃走-0-
次次pvp~劍 ...
victor35tg 發表於 21-11-2009 22:56

你未同過識玩既劍士玩吧= =

劍士追死法師..法師係想回魔都難

個陣你就睇得出回魔速度係幾咁慢= =台版..係快好多
作者: victor35tg    時間: 22-11-2009 00:06
你未同過識玩既劍士玩吧= =

劍士追死法師..法師係想回魔都難

個陣你就睇得出回魔速度係幾咁慢= =台版..係快好多
風之雲 發表於 21-11-2009 15:43

ic 不過我主玩弓手-0-法c可能真係未同過勁劍士玩吧
不過有d劍士真係好傻-0-直追法c
在快追到的時候~法c就向後送他一個火ball=-="
我想如果係d細場應該劍士會好勁
不過我入親d場人地一係開大場~一係開好多層的場
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 00:14
ic 不過我主玩弓手-0-法c可能真係未同過勁劍士玩吧
不過有d劍士真係好傻-0-直追法c
在快追到的時候~法c就向後送他一個火ball=-="
我想如果係d細場應該劍士會好勁
不過我入親d場人地一係開大場~一係開好多層的場 ...
victor35tg 發表於 22-11-2009 00:06

有緣一起玩^^
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 00:21

重申,依到並唔係講最強,而係講邊個有優勢,並無抵足技術既問題,以少勝多,以弱勝強係可以的
本人玩蕾娜既,通常玩單挑
好多時同劍打,我企定係到
隻劍一行埋黎,我放技花舞
之後開始屈連,d劍根本捉唔到我
但我剷一剷就屈到佢
有時我零傷害完場
我認為劍仔要勁第一樣要學既野係
捉人!而唔係連!
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 00:25
重申,依到並唔係講最強,而係講邊個有優勢,並無抵足技術既問題,以少勝多,以弱勝強係可以的
玩完啦 發表於 22-11-2009 00:21

看見某台灣法師下來港服玩

1人打3個

但是對著強勁劍士的連技..都是有機會輸..要看運氣

弓手有番咁上下技術都是可以有得揮

所以如果話以最少技術最有優勢贏

係港服ccb 絕對是劍士之後弓手之後法師

台灣ccb就法師之後弓手之後劍士
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 00:27

但大多數輸俾我玩弓手既都係劍仔- -技術問題吧= =
我企定係到,隻劍一行埋黎我一個花舞
佢定住左,之後俾我屈
如果大家互打一下,會定左一定架嘛,弓手都係快d出手先,我覺得依樣係劍仔比弓手弱既地方之一
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 00:29
但大多數輸俾我玩弓手既都係劍仔- -技術問題吧= =
玩完啦 發表於 22-11-2009 00:27

劍連到就好易屈...
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 00:32

所以就說劍仔要先熟練捉人技巧,你打不到人地定左係到,又何能連呢?
弓手贏,係因為人地打唔到自己咋嘛,後者就係純熟咁係人地打唔到你既時間打到人,其後就屈人
作者: 林仔林林仔    時間: 22-11-2009 01:00
我投左艾索德~_~
[[onion_57]]
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 03:24
所以就說劍仔要先熟練捉人技巧,你打不到人地定左係到,又何能連呢?
弓手贏,係因為人地打唔到自己咋嘛,後者就係純熟咁係人地打唔到你既時間打到人,其後就屈人 ...
玩完啦 發表於 22-11-2009 00:32

大把人一尾靠屈連技

台版法師回魔快d 無咁易被屈

港版真係要練到每一下閃都好准..回魔位好准咁

咁樣劍士先無得屈

唔係既話..正常高手法師照少都要比人屈1次連技
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 08:36
大把人一尾靠屈連技

台版法師回魔快d 無咁易被屈

港版真係要練到每一下閃都好准..回魔位好准咁

咁樣劍士先無得屈

唔係既話..正常高手法師照少都要比人屈1次連技 ...
風之雲 發表於 22-11-2009 03:24

咁姐係法師比橘子改到超廢?
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 10:54
唔可以話超廢既,回魔慢勁多咁解姐
作者: jera0304    時間: 22-11-2009 10:58
雖然上面d人話技術最重要
但都要睇隻game整得好唔好
好多時都出現角色不平衡 某d職業特別勁
當然用勁既職唔一定win 但一定有優勢law~

感覺上人地問咩職勁, 走出黎話睇技術
有d九唔搭八

我自己覺得法c唔錯
不過劍有佢既專屬包包出~ 相信會出現玩劍既熱潮~
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 11:02
玩完啦 發表於 22-11-2009 10:54

法c無mp玩咩?
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 12:07
玩完啦 發表於 22-11-2009 10:54

台版劍士好弱= =法師好強

港版掉轉T_T

逼我每一下閃都要想一想才閃

雖然上面d人話技術最重要
但都要睇隻game整得好唔好
好多時都出現角色不平衡 某d職業特別勁
當然用勁既職唔一定win 但一定有優勢law~

感覺上人地問咩職勁, 走出黎話睇技術
有d九唔搭八

我自己覺得法c唔錯
不過劍有 ...
jera0304 發表於 22-11-2009 10:58

劍係港服最多人用的= = 係CCB

法師第2多 弓手第3
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 12:21
台版劍士好弱= =法師好強

港版掉轉T_T

逼我每一下閃都要想一想才閃

劍係港服最多人用的= = 係CCB

法師第2多 弓手第3
風之雲 發表於 22-11-2009 12:07

搞到我都唔知揀咩好
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 12:30
所以我先唔玩法師= =
弓手可以代替劍仔啦
首先我講一講劍仔既缺點
一,收刀慢,你見人地玩劍仔,你有幾何見到人地斬10刀中9刀,10刀中4刀就差唔多,就係斬空氣之後,俾人係後面偷襲,想走都走唔到
二,"肚痛"耐,同弓手魔師互斬之後,都係人地取得先制,打你一野先,最後都係俾人屈
三,技能範圍小,你一定要屈人既時候先可以出技,否則5次有4次都係打空氣(除覺醒外)
所以,劍仔最大既用途係擾敵,大家通常睇結果既時候,劍仔唔汁雞,好難做到最多殺敵既人

重有,大家唔好再講咩技術高就贏,技術等於一切既野,依家唔係比技術,係比角色平衡,你有無係腦入面loading過先講野呢?
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 12:41
所以我先唔玩法師= =
弓手可以代替劍仔啦
首先我講一講劍仔既缺點
一,收刀慢,你見人地玩劍仔,你有幾何見到人地斬10刀中9刀,10刀中4刀就差唔多,就係斬空氣之後,俾人係後面偷襲,想走都走唔到
二,"肚痛"耐,同弓手魔師互 ...
玩完啦 發表於 22-11-2009 12:30

你又講得岩
作者: S!U醉`:)    時間: 22-11-2009 12:46
團p...我玩過幾日韓版...我覺得法師屈哂= =
1-2個近戰護住,法師呢埋係一二邊回魔,再出黎放技...sm(甚至4個法師)
暗法有吸魔&死神,高法有五倍速回魔&連環火球&冰雨已經夠屈,仲有魔盾,瞬移...(囧

1v1就好睇技術...
近戰連得好,珍惜捉到人既機會,捉到幾次就殺得死法師(ps.捉唔係gc既摔人,係打中人地)
近戰對弓手都好睇技術,弓手起手快,不過血防低

個人意見only..
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 14:17
團p...我玩過幾日韓版...我覺得法師屈哂= =
1-2個近戰護住,法師呢埋係一二邊回魔,再出黎放技...sm(甚至4個法師)
暗法有吸魔&死神,高法有五倍速回魔&連環火球&冰雨已經夠屈,仲有魔盾,瞬移...(囧

1v1就好睇技術...
近 ...
S!U醉`:) 發表於 22-11-2009 12:46

同我之前講既一樣,近戰既用途大多都係擾敵,魔師都驚俾人打架嘛,咁會走,走咪回唔到魔,
劍仔擔任一個好重要既角色,佢要護住魔師/弓手,又要去人地隊個到攪攪震,如果劍手為左殺人既話,隊伍一定輸
作者: victor35tg    時間: 22-11-2009 14:17
好同意之前某人的話
劍士練好捉人先勁!!!
所以我覺得唔太要技術而win的是:
法c>弓手>劍士

上次見到個法c閃得超勁-0-
個劍士由右至左跑去佢果度
個法c即克閃去右 個劍士即克想向右斬佢
個法c就好極速送佢一野(-> -> x)@@"再閃

ps:絕對支持弓手~~2段jump真係好正xDDDD
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 15:57
好同意之前某人的話
劍士練好捉人先勁!!!
法c>弓手>劍士

個法c就好極速送佢一野(-> ->  ...
victor35tg 發表於 22-11-2009 14:17

個個係我= =||有名你叫,叫玩完啦= =
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 17:24
好同意之前某人的話
劍士練好捉人先勁!!!
法c>弓手>劍士

victor35tg 發表於 22-11-2009 14:17

我諗弓會好d
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 18:15
我支持弓,玩劍勝率唔會高得去邊= =
作者: ZXAvent    時間: 22-11-2009 18:27
話說台服港服的爆擊率 加速等等

也高得太離譜了吧
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 18:40
請說明一下加速依一樣野,唔係好GET到
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 18:55
話說台服港服的爆擊率 加速等等

也高得太離譜了吧
ZXAvent 發表於 22-11-2009 18:27

我覺得一般
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 19:16
好同意之前某人的話
劍士練好捉人先勁!!!
法c>弓手>劍士

法師係港服回魔好慢= =

點會唔洗要技術..

我就係因為港服回魔好慢

比劍士死追住..係會無MP架- -懂麼

劍士先叫最無技術= =..真係..個個識招連技..好易屈死新手

識捉魔師更苦..又要無MP又要閃..閃唔切一捉...1/4 血無左
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 19:50
算啦,同我一齊玩弓手= =
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 20:03
= =我只愛玩逆天職...

只求魔師改番回魔快少許..已夠

不然...只好每一次閃都要准= =
作者: 鴻-    時間: 22-11-2009 20:39

風之雲 發表於 22-11-2009 20:03

遊戲設定
玩家都無計
作者: 玩完啦    時間: 22-11-2009 20:51

風之雲 發表於 22-11-2009 20:03

咁我唔著裝用弓手同人打算唔算逆天= =
作者: 小雲    時間: 22-11-2009 20:57
咁我唔著裝用弓手同人打算唔算逆天= =
玩完啦 發表於 22-11-2009 20:51

魔師唔用杖= =很逆天的....

PVP 招招技攻擊差N咁遠= =
作者: 玩完啦    時間: 23-11-2009 07:31
我內測用15lv弓同d有艾德傭兵既人(廿幾lv)打都係200-300攻= =
作者: victor35tg    時間: 23-11-2009 08:48
唔想滾番去之前看名~so打某人loxD

所以我咪話我玩果d係大場lo~
我見d法c好識利用地圖位置
我都係學到d炸-3-"
有時 > > ^ z (唔太肯定~不過都差唔多)
按得快~走人+偷襲都唔錯
作者: suicheung    時間: 23-11-2009 14:58
法C如果遇到弓手(1打1)
會吾會難玩左D-.-
反而我覺得法C打劍好易玩
識走就屈死佢地
D人玩劍都吾識捉人既-.- CB果陣
作者: victor35tg    時間: 23-11-2009 15:53
法C如果遇到弓手(1打1)
會吾會難玩左D-.-
反而我覺得法C打劍好易玩
識走就屈死佢地
D人玩劍都吾識捉人既-.- CB果陣
suicheung 發表於 23-11-2009 06:58

法c同弓手打-0-唔難ar~閃開等放火柱就得la~200mp/300mp都ok~
近排發現= =法c如果識玩大石頭(300mp果招-0-唔記得名)
真係好sm= ="
作者: 玩完啦    時間: 23-11-2009 16:51
放得準就係囉,打唔中,你爆"石"之前d人都重走到,咁你就,88= =
作者: 鴻-    時間: 23-11-2009 21:19
睇離玩弓好d
作者: CODE-GEASS    時間: 24-11-2009 13:30
雖然elsword魔用格多過用魔
但我都支持玩魔orz
作者: 玩完啦    時間: 24-11-2009 13:35
我已經親身玩台灣版既魔師,真係好正,依家15lv,去打pvp,贏左5場,但同30lv劍打輸左2場= =佢上哂裝,打佢唔入,所以先輸
作者: 鴻-    時間: 24-11-2009 18:24
搞到我好亂
到底玩咩職好呢
作者: victor35tg    時間: 24-11-2009 19:01
放得準就係囉,打唔中,你爆"石"之前d人都重走到,咁你就,88= =
玩完啦 發表於 23-11-2009 08:51

無= =見識了一個神準法c玩石頭...[[onion_44]]
唔開心中...就算一開始果下唔中...之後果幾下都會波及到...
作者: victor35tg    時間: 24-11-2009 19:03
搞到我好亂
到底玩咩職好呢
ctm22000 發表於 24-11-2009 10:24

呢家野其實最主要看性格
好似我呢d亂咁玩~想一時近戰又一時遠戰~弓手就最好架la-0-+
始終我比較喜打副本~pvp比較小xD
弓手勝在樣樣平均~無咩特出
作者: 小雲    時間: 24-11-2009 19:06
我已經親身玩台灣版既魔師,真係好正,依家15lv,去打pvp,贏左5場,但同30lv劍打輸左2場= =佢上哂裝,打佢唔入,所以先輸
玩完啦 發表於 24-11-2009 13:35

台灣版先正

港版回魔好慢啊啊啊啊啊啊!

我完全要當一個戰法!

閃都閃哂300MP了...
作者: 玩完啦    時間: 24-11-2009 19:16
但玩魔師好辛苦的,只能在團戰生存,1打1好鬼慘,閃得多,俾人話嫩= =,唔閃,又無mp出技,覺得魔師無得連,超慘既弱點
作者: s00100624    時間: 24-11-2009 20:18
點解好似個個魔都成日閃同慢慢儲魔-.-
我唔係咁玩架wo...
技能: 3火球, stop time, 閃電, 閃
連技: dash zz(挑起), 跳z+下(禁"下"制會落地快d方便連), xx下(彈起人), 跳z+下, 最後zz/xx出技...或zz上z..xx前z
咁就有13-14,下combo...
平時咪同劍1樣跳打定人再連技...
咁玩勝率唔錯啦..(1p)
作者: 鴻-    時間: 24-11-2009 20:32
睇落我會揀 弓/刀
作者: 宇智啵佐助    時間: 24-11-2009 20:35
弓同法師係我心水
作者: fung6a01    時間: 24-11-2009 21:52
魔師先好玩..你地唔識玩
儲定150魔     用連技打到300
用下火球  要確保你夠時間儲魔
跟住打到今上下    我係今走(如就win)
ps:我方死曬   人地得小小hp
引佢打我   一個大技k.o曬2~3人[[bao_36]]
作者: fung6a01    時間: 24-11-2009 21:53
有時你tim  人死曬又冇得講了
作者: 玩完啦    時間: 24-11-2009 23:04
弓既輸出平均,大技(暴風)扣你3/5血,弓連多元化,捉人易,快回復狀態,收刀快,我就咁zzz zzz zzz zzz連你又得,花舞閃大絕= =,支持弓手= =
作者: CODE-GEASS    時間: 25-11-2009 13:10
台灣版先正

港版回魔好慢啊啊啊啊啊啊!

我完全要當一個戰法!

閃都閃哂300MP了...
風之雲 發表於 24-11-2009 19:06

(弱)你覺遁魔回魔太慢你可以等待出二轉時轉高魔"
只需解幾份任有初技就王/黃道了orz"初技二倍速回mp加有版動技令自己天生四百mp容量orz"
加上高魔傷力輸出遠比黑魔高"
魔有版動技令瞬移10mp變6mp
不該反白的第六行
目的只為黑魔變成比較冷門orz"
(玩黑魔的傢伙x1)

作者: S!U醉`:)    時間: 25-11-2009 17:27
只需解幾份任有初技就王/黃道了orz"初技二倍速回mp加有版動技令自己天生四百mp容量orz"
不該反白的第六行
...
CODE-GEASS 發表於 25-11-2009 13:10

唔係黑魔招死神高攻D咩@@?

被動技令瞬移10mp變6mp<-呢個係1轉就有-,-

黑魔仲可以吸魔...

400MP係咪黑魔同高魔都有?
作者: 國寶級人物    時間: 25-11-2009 19:00
哇....
CTM都玩啵
可惜我冇AC玩-.-
作者: 鴻-    時間: 25-11-2009 19:43
哇....
CTM都玩啵
可惜我冇AC玩-.-
國寶級人物 發表於 25-11-2009 19:00

仲未cb
有ac都無用
作者: 小雲    時間: 25-11-2009 20:21
不該反白的第六行
...
CODE-GEASS 發表於 25-11-2009 13:10

只是吐嘈而已

我早就想轉高魔= =

不過黑魔吸引性大很多............

(哀
作者: CODE-GEASS    時間: 27-11-2009 13:10
唔係黑魔招死神高攻D咩@@?

被動技令瞬移10mp變6mp
S!U醉` 發表於 25-11-2009 17:27

那是咀咒!中技佢二次性攻擊當然會感覺高攻
但高魔中技冰雨屬多次性攻擊而且範圍比黑魔中技高
你見高魔中技扣咁少因為未中哂 喲人直接跑來就放你有機會走到
但全中+冰你時連擊你就知咩叫高攻了
被動技400mp容量只有高魔有
黑魔吸mp同樣有範圍限制而且要中對方先會吸到 如果對方玩走走功就好難中了

只是吐嘈而已

我早就想轉高魔= =

不過黑魔吸引性大很多............

(哀
風之雲 發表於 25-11-2009 20:21

對高魔那沒法形容的二轉頭和那變態的初 中 高 普1技沒好覺orz
但以香港人愛屈機的性格應該跟韓服一樣高魔多過黑魔吧
不該反白的第三 四行
黑魔技很糟糕orz只望三轉會好一點orz
全因我對高魔沒好覺才會玩技更糟糕的黑魔orz

作者: 玩完啦    時間: 27-11-2009 13:28

有關高魔同黑魔既評論暫時終止,因為已有點兒離題
回主題,其實我玩完台灣版之後,發覺香港版比起台灣版既連段順暢度較高
我玩台灣版既時候(我玩弓手),連 人地既時候,我打到某d下數係可以俾人反攻,or打唔中,俾人走得甩
我連魔師既時候,佢成日係我連完8下次後就閃走左(不是lag)
作者: S!U醉`:)    時間: 27-11-2009 15:53
乜有離題咩-,-
黑魔同高魔都係角色黎,亦都係講緊pvp既優勢 wor-.-
曬命夠完全離哂題la-.-
作者: 玩完啦    時間: 27-11-2009 16:20

問題係,唔係比較高魔同黑魔,係比較劍,弓,魔,雷文,同伊芙
not about jobs ,is about characters
黑魔同高魔係職業,唔係角色= =
曬命既問題我會刪左佢,沒問題了吧,請繼續討論
大家不妨討論下依幾樣野
一,起手速度
二,連段數量(number of combos)
三,先天血量
四,先天攻擊力
五,技能攻擊力
六,技能命中率
作者: 鴻-    時間: 27-11-2009 17:26
問題係,唔係比較高魔同黑魔,係比較劍,弓,魔,雷文,同伊芙
not about jobs ,is about characters
黑魔同高魔係職業,唔係角色= =
曬命既問題我會刪左佢,沒問題了吧,請繼續討論
大家不妨討論下依幾樣野
一,起手速度
二, ...
玩完啦 發表於 27-11-2009 16:20

起手同攻/血好重要
作者: ho0202018    時間: 27-11-2009 18:45
我覺得係各有各好
玩熟邊個就邊個有優勢
作者: 玩完啦    時間: 28-11-2009 01:03

所有角色要大幅提高勝利把握既,係劍方面,捉係突破點,弓就係學會花瓣之舞,魔則是開盾
弓既花瓣能夠剋制劍,所以劍係高層次上面要識得打箭,與及避箭(非常高難度的),也可以引對方出花舞,再係cd入面掌握時間捉人,出技,劍士出技命中率偏低,而已技儲得慢,所以劍士唯一可以命中弓箭手既技既方法就係捉住對手打幾下再接技,否則千萬唔好出技。
魔開盾可以令攻擊力係中等既弓變得更低,弓用花舞捉人,之後連,連到個盾無為止再出技,技能就百分百輸出命中對手,所以弓要贏魔既必要原素係打爆魔既盾,用技破佢血bar,雖然話魔會走,但魔唔會狂走,佢會反攻,多d跳衝,跳過魔師後面,如果魔師出緊火球的話,就可以用花舞or dash zz ,再按連段,通常依個時候魔"一定"會即時開盾,咁就可以打佢8野,個盾一定爆,再出大絕,咁就可以扣佢勁多血
劍士既攻擊力對於魔既盾,係會減低,但都有一定威力,同埋劍士本身多血,追住魔師打,佢出唔到大技,佢打唔到你幾多血,只要有技巧閃開火球,以及懂得捉人,接連段,總可以殺魔師一個措手不及,魔師一俾你捉到,就會開左盾,最起碼無左4分1血,因為你可以打爆佢個盾,接橫劈,魔師方面唔應該成日走,應該搵機會打倒劍士,又或者多運用放火球之後會有魔法陣個招(忘了如何禁),同埋,你有魔法盾,可以與劍士硬碰,只要練好靈活的動作,時機既掌握,打到劍士,連段,總比不斷走,儲mp的好
魔本身既本錢,除左盾之外,就係閃同火球,大家會留意到,自己中火球既機會率比起箭的要高,因為火球佢本身大舊,而且唔可以打爆,所以劍士應回避火球,因為會俾人定身,再俾人連,咁就唔好,而弓就可以用二段跳跳去對手後面,或可以衝跳射箭(箭會向下25度左右射去),咁就可以反攻法師。
而魔打魔,如果對手一邊走,然後忽然出火球的話,可以行前一點,再閃去對手後面,再偷襲對手,所以閃得熟練既時候,佢就再唔係你既逃跑工具,而係你既捉人絕招
我本身主修弓手,但都有玩劍同魔,我認為弓手雖然話攻防血都偏低,但捉人易,起手快,技能方面,花舞100%實用,暴風空間輸出極高,雖然話技巧重要,但策略,掌握時機等知識,都係全靠你本身打vs既經驗
以弱勝強,以少勝多,只要策略得宜,不是沒可能的事
最後,如果有咩問題或意見既話,即管出聲,我樂於接納
作者: 小雲    時間: 28-11-2009 01:31
所有角色要大幅提高勝利把握既,係劍方面,捉係突破點,弓就係學會花瓣之舞,魔則是開盾
弓既花瓣能夠剋制劍,所以劍係高層次上面要識得打箭,與及避箭(非常高難度的),也可以引對方出花舞,再係cd入面掌握時間捉人,出技,劍 ...
玩完啦 發表於 28-11-2009 01:03

魔部份岩..

我看高手玩魔(未轉職) 時候是這樣
1.靠閃[必定啦]
2.預測會被人打開盾..[練得多就知幾時要開]
3.火球絕少出除非有大量mp,[例如150以上(未必準確,但大約)]
4.靠連技>>^x>>^x>>xxx(第3次好像是這樣會有11/12hit(忘了) [魔師(未轉職應識是最高)]
[總言之第3次係伸手Bombombbomb lolz]
5.懂用>^z [好像是? 總言之是跳高放打斜魔法陣] [對劍士必備,弓手少用]
6.向前衝倒後放小火球 [也要學懂吧這個很容易打退敵人,對劍士、魔師也很好用]
7.跳打[懂出可以防被捉]

有錯請指正^^ 1、2是魔師都要常備吧 但4、5、7 懂用的話..已經算可以稱得上高手^^(係未轉職之前)
魔師(未轉職之前) 識睇mp做人 跟本比人追住黎捉,殺.都無事
完全唔洗做等mp 放大技
我覺得咁樣無乜技術^^
可能我鍾意玩戰法吧
作者: 玩完啦    時間: 28-11-2009 01:49

咁我都講下我中意既蕾娜啦(當初玩佢既時候係因為叫聲好萌~  被毆)
1.遇劍儲魔,等劍行埋黎,其他則衝去打
2.剷唔中的話之後一定要跳起
3.無暴風空間之前,連段最後個下最好出技,有就唔好了
4.打唔中即走
5.不用一衝埋去就剷,可以先衝,差不多距離既時候就跳去後面,再剷
6.倒後放箭
7.花瓣只能在第一次定人,或認為自己連不到人的時候用
8.當人家出技的時候,你跳左上去,避到之後,第一時候係人地出完技既時候按dash 下(跟3小的飄移一樣)
9.連段   (花舞)   >>zz  zzz zzz 前前zz(以免連段失敗保障) zz出技(總下數+埋花舞最多中2下,有14+1'技'咁多下,可儲mp70咁多)
10.不宜跟人互打,打到咁上下就跳去對手後面,再剷
首先我想提返  樓上版主既講法,
第4點,對於咁連法,好食mp
第2點,一家對魔既盾有一定熟識既話,佢可以數數目,決定到底出技,定還是連到你倒地為止,所以,第2點有等於無
第5點,劍打魔唔會好似打弓咁係咁跳斬,作用就不大
不過以你既講法,我應該已經係高手= =
作者: 小雲    時間: 28-11-2009 01:52
咁我都講下我中意既蕾娜啦(當初玩佢既時候係因為叫聲好萌~  被毆)
1.遇劍儲魔,等劍行埋黎,其他則衝去打
2.剷完一定要跳起
3.無暴風空間之前,連段最後個下最好出技,有就唔好了
4.打唔中即走
5.不用一衝埋去就剷,可以 ...
玩完啦 發表於 28-11-2009 01:49

好少會連哂^^ ..個段係1p1 先連..混戰..都係跳斬..落魔法陣..閃

跳斬..係避招..又可以打到你..

你未遇到勁既魔法師姐^^

閃到你發脾氣..但係佢絕少唔夠mp 會比你反攻..(頂多1、2次連)

係我ccb 狂pvp...得1個魔師可以稱為高手= =

連很強的劍士..都要輸

又可以1打3^^
作者: 玩完啦    時間: 28-11-2009 02:05
相信是那個台灣來的法師吧,1打3的,很強
作者: 小雲    時間: 28-11-2009 18:15
相信是那個台灣來的法師吧,1打3的,很強
玩完啦 發表於 28-11-2009 02:05

對正是^^

不過2轉左後 魔師就無咁弱了.....

唔需再咁就住就住d mp..打法都唔同左
作者: 玩完啦    時間: 28-11-2009 23:31

我覺得魔法未識開盾非常弱,咁樣有d感覺上係  法師轉左職才=可以打pvp吧,還想問弓手二轉是怎樣的
有分衝鋒者及追獵者,邊個好d,難道魔攻為主=轉追獵,物攻則是衝鋒,但我打pvp係上魔攻,但玩近戰,點算= =
作者: 小雲    時間: 29-11-2009 00:29
我覺得魔法未識開盾非常弱,咁樣有d感覺上係  法師轉左職才=可以打pvp吧,還想問弓手二轉是怎樣的
有分衝鋒者及追獵者,邊個好d,難道魔攻為主=轉追獵,物攻則是衝鋒,但我打pvp係上魔攻,但玩近戰,點算= = ...
玩完啦 發表於 28-11-2009 23:31

未轉職得既
可以龜住補mp放出技(我認為不算高手做法)
高手做法..咪以有限度的mp閃 做戰法咁連..狂落魔法陣..比人打開盾

都屈到機既
不過轉左職會輕鬆好多囉...

除非港版將魔法回魔速度加快番小小..唔係2轉先見我在pvp場= =
作者: ZXAvent    時間: 29-11-2009 08:06
法師不一定要懂得開盾才是強

玩法還有很多  自己到韓服見識見識

(想找1轉魔師不難-W-
作者: 小雲    時間: 29-11-2009 10:41
法師不一定要懂得開盾才是強

玩法還有很多  自己到韓服見識見識

(想找1轉魔師不難-W-
ZXAvent 發表於 29-11-2009 08:06

比人屈都唔開盾?

佢的意思係..法師盾技是必備吧
作者: CODE-GEASS    時間: 29-11-2009 22:51
開盾無需懂...
盾在被連時同樣都可以開
直接見自己被連就開好了
閃身就不一定必需 只是追人好用而已
話說如果要玩的話 定身更強..
作者: ZXAvent    時間: 29-11-2009 23:14
見人見智  玩法不一定要懂開盾

單挑也不一定
作者: kensp    時間: 29-11-2009 23:18
我都唔知應該點樣玩好=_=
作者: 玩完啦    時間: 30-11-2009 00:03
算啦,跟我玩弓= =,我指教一下你都好= =
作者: ﹏曉?!    時間: 1-12-2009 14:57
弓手我覺得
作者: jamehappy1234    時間: 1-12-2009 16:25
支持法C
作者: 小超仔仔    時間: 21-2-2010 20:06
雷文吧-.-連技很強
作者: Checkmate    時間: 21-2-2010 20:13
蕾愛易上手
雷艾俾高手
作者: kaisanglo    時間: 21-2-2010 21:55
就算話沒有最高的職業 只有最強的玩家
但我都係覺得係有職業強弱勢
你同樣技術的話
你劍係難以去戰勝魔
尤其係高魔

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://wwq.micro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2