樂古Nakuz

標題: 數學求助中心做數有唔識歡迎提問 [打印本頁]

作者: 曲奇bb    時間: 28-1-2013 14:58
標題: 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

於開設本中心前已得到版主同意 www
廢話唔多講
呢度係一個關於數學範疇ge 提問區
任何有關數學ge 問題都可以係度留下言
係小弟能力範圍內ge 都會解答
能力範圍外都會盡量嘗試! (包括上網搵資料即學)
如果平時做數有唔識
諗左好多都諗唔到題解
歡迎係呢度提問
順便幫小弟溫故知新
始終我都好耐無做過數 www

不過都希望大家唔好濫用
真係諗過唔識做先好post 上黎
唔好成份功課隊比我做==

(禁止全份功課放上泥問人! 否則扣分by 14~)

我希望做到ge 野唔係提供解題步驟比你咁簡單
我想做ge 係比你睇到
點解分析題目比ge 資料
解題技巧
解題思路
所以有d 步驟我可能會反白
亦都希望你地睇個陣先睇無反白ge 野, 再諗下
都重係諗唔通先睇埋反白左ge

現有HELPER:
小雪冰
曲奇bb
14588563(<-亂入)
作者: 14588563    時間: 28-1-2013 18:01
本人數學一般 如果5介意的話都可以幫下手ga
作者: 手田水口廿卜    時間: 31-1-2013 21:52
你可以扣人分?
作者: 曲奇bb    時間: 31-1-2013 22:21
你可以扣人分?
手田水口廿卜 發表於 31-1-2013 21:52

所有by 14~ 都唔係由本人講
係由呢度ge 版主講的
作者: 14588563    時間: 1-2-2013 18:39
你可以扣人分?
手田水口廿卜 發表於 31-1-2013 21:52

會員是不能扣分的
作者: john456    時間: 2-2-2013 21:23

冇野了///
作者: 曲奇bb    時間: 5-2-2013 13:35
可以推推帖ga hor a_a
作者: 14588563    時間: 5-2-2013 16:08
可以推推帖ga hor a_a
曲奇bb 發表於 5-2-2013 13:35

只可7日推一次...
作者: 曲奇bb    時間: 5-2-2013 18:09
只可7日推一次...
14588563 發表於 5-2-2013 16:08

好的,check pm
作者: 我係new手    時間: 11-2-2013 22:45
= =早一年開貼我日日同你推爆佢
作者: 曲奇bb    時間: 12-2-2013 19:09
= =早一年開貼我日日同你推爆佢
我係new手 發表於 11-2-2013 22:45

我早一年未上nakuz -_-
作者: john456    時間: 16-2-2013 21:53
有數唔識
Twelve identical badges are shared among 8 students

If each student gets at least zero badge,find the no. of possible ways of sharingthe badges

唔係好明ANS 點出到19C7
作者: 曲奇bb    時間: 17-2-2013 00:36
有數唔識
Twelve identical badges are shared among 8 students

If each student gets at least zero bad ...
john456 發表於 16-2-2013 21:53

如想跳過分析

請Ctrl + F => 解答

前文: 呢題數果然有難度

我都用左一段時間去諗個結係邊度解...

不過終於比我搵出答案!!!

解題技巧: 如果諗黎諗去都諗唔到ge 話, 不妨試下將數目減少, 要處理ge cases 都無咁多, 例如變成4個badges 分比2-3 個人

分析: 姑且叫呢類問題做分餅仔

想像有個長方形ge 餅

有4 個人食 (為左令你容易d 明, 我先將人數減少)

未cut

而家就分比4 個人

每人得到ge 大細唔一定相同

好似咁:

又可以咁分:

甚至可以有人分唔到 (無左綠色):

問題就係有幾多種分餅方法

好 先問你一題簡單問題

一個長方形餅分比4個人(垂直切), 人人都有, 有幾多種分法?

(答案: 無限 (因為有無限種方法可以切過去))

如果我一定要你由P-V呢7個點分4份呢? (垂直切) (Hint: 要分4份要切幾多條線? 而家你有幾多個選擇?)

(都係好簡單答案係7C3 = 35種唔同方法)

好la 吹左咁耐水

究竟同題目有咩關係呢?

解答: 如果你當你個12個badges 組合成一個長方形餅

將佢分8份

你個份有幾多個badge(s) 你就會有幾多個badge(s)

分8份, 要間幾多條線? (7)

係唔傷害badges ge 情況下畫7條線有幾多種畫法?

答案就係[(12-1)+8]C7 = 19C7

點解會咁?

注意: 由呢度開始ge concept 係好難明, 如果唔明先睇下面ge alternate solution, 你就會明白

由於有人可以分唔到, 姐有機會會有呢一組線ge 存在(紅線, 綠色區域)

而家我地將d badges移一移右, 專門睇睇呢個情況

先假設其中一個人攞晒12粒, 分法就會係咁:

7條線集中一齊

咁樣睇法: 可以間ge 選擇就有7 + 12咁多個

如下圖

所以答案呼之欲出: 19C7

Alternate Method:

分析一樣

解答: 我地加多8 粒badges, 先每人分一粒, 分完個12 粒之後每人收返一粒

所以情況就變左我地有12 + 8 = 20 粒badges, 分比8 個人, 每人最少有一粒

咁樣最左同最右個兩個都唔可以揀(否則會同黑色邊界變成一份無badge ge 餅, 違反原意每人至少分到一粒)

總共有 20 - 1 = 19 個選擇, 答案: 19C7

其實, 要將m 個identical ge 野分比n 個人而每人最少可以攞0個

分法數目: (m + n - 1)C(n - 1)

m + n - 1 如何得出? (我地加多左n 咁多粒而令每一個人至少有一個, 而m + n 樣野之間有m + n - 1咁多個間隙)

n - 1 如何得出? (要間n - 1咁多條線)

另外, 如果從student A, B, C, D, E, F, G, H 8個人個邊諗, 我諗諗10年都諗唔到答案
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 14:57
於開設本中心前已得到版主同意 www  (其實同呢區相關的野我都不反對 by14~)
廢話唔多講
呢度係一個 ...
曲奇bb 發表於 28-1-2013 14:58

小弟讀m2
   依加計compound angle計死我
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 15:01
小弟讀m2
   依加計compound angle計死我
chiuandy123 發表於 1-3-2013 14:57

有唔識做可以係度問 / PM我 / fb 聯絡我
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 15:02
有唔識做可以係度問 / PM我 / fb 聯絡我
曲奇bb 發表於 1-3-2013 15:01

謝謝你 現在用多d時間還勉強用到
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 15:17
謝謝你 現在用多d時間還勉強用到
chiuandy123 發表於 1-3-2013 15:02

M2其實都幾需要sense

就好似你望一個數52 會即刻聯想起13 (因為13 係一個prime 同佢係52 ge factor), 望到tan (A + B) 要即刻諗起vieta's theorem (x1 + x2 = -b/a; x1x2 = c/a)

tan (A + B) = (tan A + tan B) / (1 - tanAtanB), 當有一個quadratic equation 佢ge zeros( = roots) 係tan A 同tan B, 99%會用到呢d 野
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 15:28
M2其實都幾需要sense

就好似你望一個數52 會即刻聯想起13 (因為13 係一個prime 同佢係52 ge factor ...
曲奇bb 發表於 1-3-2013 15:17

簡單只係齋用formula嗰d當然式
但係佢好多applications
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 15:34
簡單只係齋用formula嗰d當然式
但係佢好多applications
chiuandy123 發表於 1-3-2013 15:28

例如?
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 15:43
例如?
曲奇bb 發表於 1-3-2013 15:34

轉少少彎咁It is given that sinA+ sinB + sinC = cos A+ cos B + cosC =0
a同b都係叫你express sin square c 同 cos square c
c) If 0<A,B,C <2 pie and A>B, find the possible value(s) of A- B (Leave your answers in terms of pie)
呢題都想了我很久
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 15:51
標題: RE: Mathematical Centre 數學求助中心 做數有唔識歡迎提問
回復 20# chiuandy123

sin C = -(sin A + sin B)
cos C = -(cos A + cos B)

sin²C = (sin A + sin B)²
cos²C = (cos A + cos B)²

in terms of?
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 15:53
回復  chiuandy123

sin C = -(sin A + sin B)
cos C = -(cos A + cos B)

sin²C = (sin A + sin B)²
c ...
曲奇bb 發表於 1-3-2013 15:51

a) Express sin square C in terms of sinA and sinB
b) Express con square C in terms of cosA and cosB
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 16:08
a) Express sin square C in terms of sinA and sinB
b) Express con square C in terms of cosA and ...
chiuandy123 發表於 1-3-2013 15:53

我記得C part 我做過, 係的確需要少少時間...
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 16:15
我記得C part 我做過, 係的確需要少少時間...
曲奇bb 發表於 1-3-2013 16:08

我又唔係才智過人 今朝個fd提吓我先識
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 16:29
chiuandy123 發表於 1-3-2013 16:15

其實因為sin A + sin B + sin C = sin B + sin C + sin A = sin C + sin A + sin B = 0

於是sin A, sin B, sin C 輪換

sin A = sin B = sin C = 0 為其中一解

case 1: A = 2pi, B = pi
case 2: A = 2pi, B = 0
case 3: A = pi, B = 0

我唔知係0\<A, B, C\<2pi 定0\<A, B, C <2pi

係觀察多項式時可以多d 留意下調一調位會唔會可以變返原本個一條式
作者: chiuandy123    時間: 1-3-2013 16:32
其實因為sin A + sin B + sin C = sin B + sin C + sin A = sin C + sin A + sin B = 0

於是sin A, ...
曲奇bb 發表於 1-3-2013 16:29

thx
作者: 曲奇bb    時間: 1-3-2013 16:35
chiuandy123 發表於 1-3-2013 16:15

但係let 左sin B 係0 ge 話, sin A = -sin C

這樣 0<sin A\<1, 0 < A \<pi => 0< A - B \< pi

我很久沒做M2了...

真的有點兒生疏了
作者: kaiziart    時間: 3-3-2013 00:57
[M2求討論]之前m2 quiz見到有一條definite in真係坐左係度(如下)

a) evaluate ∫ln(1+x^2 ) dx

b)Let a(n)=1/n^4 Π(k=1,2n) (n^2+k^2)^1/n, where n=1,2,......

evaluate lim (n->∞) a(n)
作者: 曲奇bb    時間: 3-3-2013 01:47
[M2求討論]之前m2 quiz見到有一條definite in真係坐左係度(如下)

a) evaluate ∫ln(1+x^2 ) dx

b)Let a(n ...
kaiziart 發表於 3-3-2013 00:57

小流你想拆我招牌 lol

遲一兩日先幫你諗 lol
作者: 承b    時間: 3-3-2013 11:58
指教 ><

作者: 14588563    時間: 3-3-2013 12:27
指教 >
承b 發表於 3-3-2013 11:58

大約就咁樣

前邊証similar triangles(無寫到,但DE//BC,你應該好易証到) 是為了找ABC以BC為底的高度(=5r)
然後 大三角形的面積=三個三角形的面積(高=r,底=周界)
作者: 承b    時間: 3-3-2013 12:48
謝指教
呢題係dse黎算講算難 , 中 定易程度
作者: 14588563    時間: 3-3-2013 12:51
謝指教
承b 發表於 3-3-2013 12:48

中間偏淺

呢條數係F3知識

but..dse maths係幾淺下
作者: 曲奇bb    時間: 3-3-2013 17:34
中間偏淺

呢條數係F3知識

but..dse maths係幾淺下
14588563 發表於 3-3-2013 12:51

唔知area = rs/2 ge 話唔會識做吧...
作者: 14588563    時間: 3-3-2013 17:36
唔知area = rs/2 ge 話唔會識做吧...
曲奇bb 發表於 3-3-2013 17:34

就算5識都可以做到

area加減呢D係geometry basic野

雖然不係常用 但都要知+識用
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 13:06
就算5識都可以做到

area加減呢D係geometry basic野

雖然不係常用 但都要知+識用 ...
14588563 發表於 3-3-2013 17:36

係bor, 啱啱試prove 左一次, prove 左...

(其實我昨日望完條題目出左街, 諗極都係差少少, 去左用incenter properties =.=)

(另外遲少少諗住係度開多個版擺maths resources)
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 13:37
謝指教
承b 發表於 3-3-2013 12:48

我會覺得係中等, 另外提醒

見到呢一類三角形

一定要即時聯想起:

1. mid - point theorem

2. intercept theorem (http://www.mathsrevision.net/gcse/pages.php?page=28)

3. similar triangles

另外留意到這個圖形下方是一梯形 (藍色部份)

於是於解決梯形類問題時可以選擇延長兩條斜邊, 變成這種圖案

關於similar triangle prove 法:

red ∠ = red ∠ (corr. ∠s, // lines)
green ∠ = green ∠ (corr. ∠s, // lines)
blue ∠ = blue ∠ (common ∠)

∴small Δ ~ big Δ (AAA)

OR
red ∠ = red ∠ (corr. ∠s, // lines)
green ∠ = green ∠ (corr. ∠s, // lines)

∴small Δ ~ big Δ (2A)

[youtube]8uvt-U7r1NM[/youtube]
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 16:31
係bor, 啱啱試prove 左一次, prove 左...

(其實我昨日望完條題目出左街, 諗極都係差少少, 去左用in ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 13:06

ok..一係係fb開討論區
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 16:43
ok..一係係fb開討論區
14588563 發表於 4-3-2013 16:31

i dont mind.

你喜歡
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 16:47
i dont mind.

你喜歡
曲奇bb 發表於 4-3-2013 16:43

ok
作者: 小雪冰    時間: 4-3-2013 18:05
我又黎求助一下先

呢2條係唔識做既
1. (permutation & combination)
5 boys and 5 girls are arranged to sit in two row of 5 people. How many possible arrangements are there if the boys and girls must alternate?
A. 288
B.14400
C. 28800
D. 3628800

2. In a tutorial center, there are 4 tutors, 12 students and 3 classrooms. A classroom is to be made by arranging a tutor and 4 students into a certain classroom. How many different arrangements can be made?
A. 144
B. 5940
C. 32880
D. 142560
--------------------------------------------------------------------------------
呢2條就係唔明既
3. A,B,C,D and 17 other people are the group members of a club. A wants to take a photo with any four members from the group. How many varieties of photo can be taken if B must be in the photo?
A. 969 (correct ans = 17C3)
B. 4845
C. 5814
D. 116280 (my ans =17C3 x 5!)
因為總共有5個人
如果係影相既話 即使都係果5個人
排位唔同就已經係另一個影法
咁照計應該要乘番5!先岩
不過唔知點解答案又冇乘到

4. Find the total sum of the 3-digits number formed by the numbers 0,2,4,5 and 6 without repetition.
A. 11322
B. 22083 (correct ans)
C. 22644 (my ans)
D. 33966
我自己既計法係咁既:
12(200+400+500+600) + 12(20+40+50+60) + 12(2+4+5+6)
乘12係因為入面既數各自都會出現12次
唔知會唔會因為我計漏左d cases要減
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 19:06
我又黎求助一下先

呢2條係唔識做既
1. (permutation & combination)
5 boys and 5 girls are arranged to  ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 18:05

第2題努力緊

先講1, 3, 4

第1題:

思考: 以下邊一(幾)種ge 配搭可以令男女生alternate 咁排?

5男0女
4男1女
3男2女
2男3女
1男4女
0男5女

只有3男2女同2男3女 兩種

於是就計返呢樣種ge probability

for 第一列: 3男2女 or 2男3女

P(3男2女) = P(2男3女) = 5P2 × 5P3 = 1200

OR P(3男2女) = P(2男3女) = 5 × 5 × 4 × 4 × 3 = 1200

第二列: P = 3P3 × 2P2 = 12

OR P = 3 × 2 × 2 × 1 × 1 = 12

因為第一列同第二列可以互相調換, 所以要乘2

Answer = 1200 × 12 × 2 = 28800

Alternate method:

可以先當係排一列, 然後再中間cut 開佢變成兩列

因為一定係三男兩女and 兩男三女

所以排成一列就會係10個都係男女隔住

男先女後 : 5! × 5! = 14400

女先男後 : 5! × 5! = 14400

∴ Answer = 14400 + 14400 = 28800

第3題唔同人會對題目有唔同ge 理解
我相信今次題目有唔清楚成份
但係我認為呢一題係的確唔洗計排列
因為我諗你影相都唔會影完一張然後故意調位再影掛...

不過我相信題目都可以講清楚d ge

第4 題其實你只係唔小心姐

先問一問你

024 係3-digit number 定 2-digit number?

answer: 2-digit number

好了再講個事實比你聽

其實20, 40, 50, 60 同 2, 4, 5, 6 都只係出現左9 次

點解?

自己深究一下 ^_^ (都係諗唔到就反白la)

你計多左ge 3次就係以0 為開頭, 呢d case 唔計的
作者: 小雪冰    時間: 4-3-2013 19:22
回復 42# 曲奇bb
第1同第4條我仲努力消化緊
第3條我就明啦
唔該哂你~

第2條你要加油了haha
我都知呢條係permutation & combination (簡稱P&C啦) 入面係比較深既題種黎
我由初初學呢款題型 到宜家都仲未搞得清個concept orz
話說我4月都要考DSE了 希望佢唔好出咁深 / 我趕得切清左個concept佢 (哭)
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 19:29
回復  曲奇bb
第3條我就明啦
唔該哂你~

我都知呢條係perm ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:22

第2題我計到好多唔同答案, 無一個一樣 :0

但我相信係B or D

第4題你將所有cases 寫一次就一定明

小弟probi 都唔係非常好, 上年DSE probi 都炒左
作者: 小雪冰    時間: 4-3-2013 19:37
回復 44# 曲奇bb
um..其實probi同P&C係兩回事黎
前者係計機率 ans必定係分數 / 小數
後者係計總共有幾多個排列 / 組合方法 ans必定係+ve integer
的確DSE其中兩個最難既topics就係probi同埋P&C
所以掌握得唔好都係正常既

我懷疑消化第4條既時候寫漏左d cases-.-
我要等我頭腦清醒d 跟住再研究
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 19:43
回復  曲奇bb
後者係計總共有幾多個排 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:37

對我黎講兩者差唔多...

因為我計呢d 野永遠唔會用到P 同C

係解答入面我用P 同C 都係想你地易明d only

而probi 係 no of 符合條件 cases / no of all the cases

呢d 野其實就牽涉到P 同C
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 19:45
對我黎講兩者差唔多...

因為我計呢d 野永遠唔會用到P 同C

係解答入面我用P 同C 都係想你地易明d onl ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 19:43

比我會就咁寫!..p/c我會記錯
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 19:58
比我會就咁寫!..p/c我會記錯
14588563 發表於 4-3-2013 19:45

幫手諗第二題 =.=

計極都係差d

基本上我連! 都唔會用
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 19:59
幫手諗第二題 =.=

計極都係差d

基本上我連! 都唔會用
曲奇bb 發表於 4-3-2013 19:58

我計左幾次都failed
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:01
我計左幾次都failed
14588563 發表於 4-3-2013 19:59

我計到 no of cases for students = 12C4 / 3 × 8C4 / 2 = 5775

or 11C3 × 7C3 = 5775

no of cases for tutors = 4P3 = 24
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:03
回復  曲奇bb
後者係計總共有幾多個排 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:37

其實應該咁講

P & C 係屬於probability ge 一個topic

我指ge probability 唔係你講ge find the probability 個個probability 咁簡單...
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:06
回復  曲奇bb
第3條我就明啦
唔該哂你~

我都知呢條係perm ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:22

放心 唔會出到去呢個level, 因為真係太complicated, 同埋請留意下第二題有無打錯數字

事關你頭先第三題都將19C3打錯左做17C3

同埋數字一轉左就玩死人 lol
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:07
我計到 no of cases for students = 12C4 / 3 × 8C4 / 2 = 5775

or 11C3 × 7C3 = 5775

no of ca ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:01

但係計出泥個ans又好怪
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:09
但係計出泥個ans又好怪
14588563 發表於 4-3-2013 20:07

你點理解題目

我對題目有兩種唔同ge 理解

1. 要將12個學生同4個tutor 分係3間classroom, 最後會有一個tutor 剩低

2. 係12個學生同4個tutor 入面揀4個學生同一個tutor
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:12
你點理解題目

我對題目有兩種唔同ge 理解

1. 要將12個學生同4個tutor 分係3間classroom, 最後會有 ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:09

我理解係一
12個學生分3間房 之後4個tutor搵3個

(12C4*8C4)*4P3/3!=138600
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:21
我理解係一
12個學生分3間房 之後4個tutor搵3個

(12C4*8C4)*4P3/3!=138600
14588563 發表於 4-3-2013 20:12

我都有計到呢個答案
5775 × 24
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:23
我都有計到呢個答案
5775 × 24
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:21

我想5到其他答案..用n種方法都係出呢一個
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:25
我想5到其他答案..用n種方法都係出呢一個
14588563 發表於 4-3-2013 20:23

其實我驚呢度有d cases 係重覆左
作者: 小雪冰    時間: 4-3-2013 20:26
回復 52# 曲奇bb
哎呀唔好意思-.-
岩岩又再睇多次 數字的確冇打錯
其實如果係平時既出法 我自己覺得應該會係3個tutors而唔係4個..
不過佢又真係寫4個-.-

btw理解方法方面
我認為會係第1個 (要將12個學生同4個tutor 分係3間classroom, 最後會有一個tutor 剩低)
因為通常呢種分組題型都係咁樣理解法既

其實我覺得做P&C 真係要每個方法都要識下
!要識 P&C都要識
都係為左方便cross check
或者用一個方法計唔到既時候 就用第2個計咁樣
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:28
回復  曲奇bb
哎呀唔好意思-.-
岩岩又再睇多次 數字的確冇打錯
其實如果係平時既出法 我自己覺得應該會係3 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 20:26

唔洗唔好意思... 我一開始係度諗, 唔係應該係19C3 咩 =_=

後來禁一禁機19C3 = 969

你睇下我地d 回覆, 我地計到138600...

你講得啱, 不過我慣左唔用P 同C, 式都無記(不過我識deduce)
我以前學probi / P&C 個陣都唔係教P, C, 同!
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:31
唔洗唔好意思... 我一開始係度諗, 唔係應該係19C3 咩 =_=

後來禁一禁機19C3 = 969

你睇下我地d 回 ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:28

咁你點學?12*11*10*9/4/3/2/1  咁樣   ?
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:35
咁你點學?12*11*10*9/4/3/2/1  咁樣   ?
14588563 發表於 4-3-2013 20:31

P 係12x11x10x9咁樣

C係用加法(三角形數)

因為個陣讀小學... ==

教P同C 同!未必明
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:40
P 係12x11x10x9咁樣

C係用加法(三角形數)

因為個陣讀小學... ==

教P同C 同!未必明 ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:35

n年前用開硬寫
之後轉左用!寫
p/c我成日會記錯 所以5敢用
作者: 小雪冰    時間: 4-3-2013 20:42
回復 62# 曲奇bb
orz 小學我完全冇接觸過呢d野
呢課好深架wor..竟然放係小學課程度教-.-
雖然可以出得淺姐
但係個概念對於一個小學生黎講 會唔會難明..

btw 答案係B. 5940
我用計數機篤一篤
將(12C4*8C4)*4P3/3! 除番 5940 就係24
姐係仲要將呢條式除24
而4!就係=24
所以我諗緊條式係唔係應該除一次4!
至於係點解..我宜家頭腦唔夠清醒就未諗到住
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:42
n年前用開硬寫
之後轉左用!寫
p/c我成日會記錯 所以5敢用
14588563 發表於 4-3-2013 20:40

MO後遺症 lol

唔係講笑 =.=
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:44
MO後遺症 lol

唔係講笑 =.=
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:42

玩MO寫p/c只會浪費自己時間
寫! form/直寫方便約分
作者: 小雪冰    時間: 4-3-2013 20:47
回復 66# 14588563
呀係
頭先條式果舊4P3 / 3!呢 寫做4C3都係一樣架嘛
所以平時諗P&C既數 其實用C去諗先係會比較好
到要排既時候再乘!就冇問題
但係如果一開始就用P就比較容易會有問題出現
嘛可能你一早知道 係既就由佢
如果你唔知既 就當係補充一下吧
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 20:50
回復  14588563
呀係
頭先條式果舊4P3 / 3!呢 寫做4C3都係一樣架嘛
所以平時諗P&C既數 其實用C去諗先係會 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 20:47

我好少用PC...用!就無問題
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 20:59
回復  曲奇bb
orz 小學我完全冇接觸過呢d野
呢課好深架wor..竟然放係小學課程度教-.-
雖然可以出得淺姐
但 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 20:42

5940 = 12C4 x 4! / 2... 但唔知點拼

同埋除開左係23.33333 wor...
作者: 14588563    時間: 4-3-2013 21:01
5940 = 12C4 x 4! / 2... 但唔知點拼

同埋除開左係23.33333 wor...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:59

23.3333=70/3..係邊度搵個7先難
作者: 曲奇bb    時間: 4-3-2013 21:04
23.3333=70/3..係邊度搵個7先難
14588563 發表於 4-3-2013 21:01

係...

食飯先
作者: 承b    時間: 4-3-2013 23:26
仲有多條唔識

作者: 14588563    時間: 5-3-2013 16:29
仲有多條唔識
承b 發表於 4-3-2013 23:26

呢題我印象中睇過無數次
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:18
呢題我印象中睇過無數次
14588563 發表於 5-3-2013 16:29

題數好煩 =_=

好多線
作者: 承b    時間: 5-3-2013 17:24
嗯嗯 好煩 =.=
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:31
題數好煩 =_=

好多線
曲奇bb 發表於 5-3-2013 17:18

我記得算係mo程度
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:39
嗯嗯 好煩 =.=
承b 發表於 5-3-2013 17:24

可能係用similar tri.做 但煩到爆
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:40
我記得算係mo程度
14588563 發表於 5-3-2013 17:31

點講好呢...

orchocentre 係四心 (唔計旁心同界心)
係最煩ge 一個心
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:40
可能係用similar tri.做 但煩到爆
14588563 發表於 5-3-2013 17:39

co-geo 硬爆
作者: 承b    時間: 5-3-2013 17:42
要放入xy coordinate到做??
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:43
承b 發表於 5-3-2013 17:42

基本上

所有geometry

都可以用以下兩個方法解決

1. coordinate geometry

2. 面積
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:43
點講好呢...

orchocentre 係四心 (唔計旁心同界心)
係最煩ge 一個心
曲奇bb 發表於 5-3-2013 17:40

內心好易做 上次先做完
重心有比例 都係易做

外心都叫做有個圓 都ok

orchocentre 得pyth同simlar tri.個堆
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:43
不過我唔想用co-geo... 做死人 哈哈
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:43
基本上

所有geometry

都可以用以下兩個方法解決

1. coordinate geometry

2. 面積 ...
曲奇bb 發表於 5-3-2013 17:43

co geo.係萬能 但係一錯就hi hi
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:44
不過我唔想用co-geo... 做死人 哈哈
曲奇bb 發表於 5-3-2013 17:43

我明明記得我做過 又5記得左
作者: 承b    時間: 5-3-2013 17:51
想問M係唔係AD中點??
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:52
內心好易做 上次先做完
重心有比例 都係易做

外心都叫做有個圓 都ok

orchocentre 得pyth同simlar tri. ...
14588563 發表於 5-3-2013 17:43

係

同埋AH × HD = BH × HE = CH × HF (AD, BE, CF交於H)

所以有機會係咁做
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:52
承b 發表於 5-3-2013 17:51

not stated
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 17:53
承b 發表於 5-3-2013 17:51

如果係ge 話, ABCD就會係rhombus , 易計好多

但BD = 4, MN = 3, ABCD唔似係rhombus
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:53

同埋AH × HD = BH × HE = CH × HF (AD, BE, CF交於H)

所以有機會係咁做 ...
曲奇bb 發表於 5-3-2013 17:52

同係個"4"點用
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 17:59
話說我最廢就係geometry...
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 18:01
同係個"4"點用
14588563 發表於 5-3-2013 17:53

可能分做2 份2
AD² + AB² - 2(AD)(AB)cosA = 16

(AD)(BM) = (AB)(BN) = (AD)(AB)sinA
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 18:02
可能分做2 份2
AD² + AB² - 2(AD)(AB)cosA = 16

(AD)(BM) = (AB)(BN) = (AD)(AB)sinA
曲奇bb 發表於 5-3-2013 18:01

真係好煩...
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 18:06
真係好煩...
14588563 發表於 5-3-2013 18:02

諗唔到落去... 不過照計係similar triangles 個度計
作者: 曲奇bb    時間: 5-3-2013 18:07
承b 發表於 5-3-2013 17:42

你可以試下
作者: 承b    時間: 5-3-2013 18:58
放棄 R爆頭都唸唔到
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 18:59
放棄 R爆頭都唸唔到
承b 發表於 5-3-2013 18:58

呢題你係邊度搵?
作者: 承b    時間: 5-3-2013 19:03
培正=.=
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 19:04
培正=.=
承b 發表於 5-3-2013 19:03

所以我咪話好熟...呢題我考過
作者: 14588563    時間: 5-3-2013 19:05
培正=.=
承b 發表於 5-3-2013 19:03

http://www.pca.edu.hk/pcimc/11th/resources/2012-F3.pdf
Q18

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://wwq.micro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2