查看: 13671|回復: 126
打印 上一主題 下一主題
收起左側

絕對原創

基本上 火埸戰鬥 有走洞,呃攻,呃擋,劍尖..etc. 有時都會運用到魔 配合走位 作左華麗的攻擊 而有好多人唔識系火埸配合魔同走洞位 淨系識就咁9射磨人血.... 不過呢d都唔系主題...

先講一下水魔同土魔先
基本上 除左土魔9、水魔4、水,土魔1之後 其他魔都系..按制...準備...爆魔
而土魔9、水魔4、水,土魔1 都比較唔同 
好多中手都唔識擋土魔9 其實 土魔9只系比其他魔爆慢左小小
平時你擋人地準備放既魔的時候 你會計佢幾秒 之後見佢就黎爆... 就準備擋... 對吧?? 但土魔9 佢系爆左出黎..慢半秒先擴散... 有呃防既作用 要學點擋..? 其實好簡單.. 只要你見到佢爆出黎..或且聽到爆魔聲(較易掌握)... 先擋 咁就可以好輕易擋中  但擋其他魔唔可以用呢種方法 因為擋其他魔你見到佢爆或且聽到聲果陣已經中左
而水魔4同樣都系...同土魔9相似 練2次就懂擋了 最緊要唔好心急 睇準佢爆出黎 先擋!"! ok!"!
至於水魔1 同土魔1 大家可以打pk果時... 用呢2種魔作出呃防 再講多次...平時擋魔 系計著你幾時爆出黎..之後系果個時間擋.. 而有時打團 人地唔為意你用魔1 魔1就系呢個時候可以作出呃防... 看下圖

m  u              m系敵人 u系自己(呃防者)

m  u
   ↑
  準備爆魔

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
[H]花迎雪 + 40 原創內容+精品文章

查看全部評分

回復

原帖由 bentsang520 於 2007-1-15 23:01 發表
褔圖看唔明呀!!!~

太高深 唔系一學就識c_c
我開班200卡一堂ja/.\包你學到識

原帖由 屢戰屢勝 於 2007-1-15 22:30 發表
勁!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!會唔會有+40...
嘩嘩嘩...勁...
支持...不過要try下先知有無用

我日日都用c_C

你地可以試下想象下個晝面

回復 支持 反對

原帖由 iopqwee 於 2007-1-16 11:02 發表
其實射係有技術唔係9- -   仲有你唔射咩話人地係9
板主唔扣分係到加分
係做得好  下次唔好打人地係狗
俾人見到你射  你到係一隻講人射9的射狗

9射既意思即系亂射=.=唔系狗既意思-.- 我都系玩射的=="

原帖由 【戰神師傅】 於 2007-1-16 12:01 發表
why 唔係人地放魔個時 打佢??

有時唔系你想打就打到架嘛/.\ 視乎情況吧A_A"

回復 支持 反對

原帖由 anson仔 於 2007-1-16 17:56 發表
對我無咩用...因為呢D招係死既

你講野好高深 小弟唔系好明

其實我發現魔1可以呃防 系因為我以前打團果時 成日一見水魔就爆就擋.. 點知魔1-.- 飄埋黎就食魔 試過幾次 之後就發現魔1可以呃防c_c
回復 支持 反對

原帖由 沒毛的小雞雞 於 2007-1-16 20:12 發表
教親既野都係n年之前既招- -
不過我用直情唔防加速呃佢

雞雞=我大佬/.\ me學野ok

原帖由 ‵×風鈴° 於 2007-1-16 19:39 發表
--*屎聖咁鬼勁既   ..

整埋d咁既圖出黎  - -"

全靠honey支持我

原帖由 明風月影 於 2007-1-16 01:35 發表
很詳細的圖解法
雖然好難掌握....
但如果識放一定會成為一個彩虹放魔高手
另外我想問唔係用魔4易呃防d咩??
用魔1會勁d嗎?

其實都系睇你點運用同打咩人 好多人系土埸用水魔4c_C" 魔1好少人用

回復 支持 反對

原帖由 WWWex 於 2007-1-16 20:23 發表
屎仙真傳,不同凡響

sanwongsan放屁 不同凡響
回復 支持 反對

原帖由 咪爺乂 於 2007-1-16 22:45 發表
~.~你會走位.....敵人不會嗎@O@?

當現有d中手系唔識走位 打佢地可以用呢d招秒"
而有d高手系識走位 但佢地有時都會有企系道 或且射你既時候 你就要識得把握時機,隋機應便了
當然 我教既都唔想太死板  你認識多d走位 就可以識穿對手既走位 將計就計 反客為主
回復 支持 反對

[quote]原帖由 choykamwing 於 2007-1-18 14:13 發表

回復 支持 反對

[quote]原帖由 choykamwing 於 2007-1-18 14:13 發表

回復 支持 反對

原帖由 boby125 於 2007-1-19 19:49 發表
魔9會唔會好過魔1呢??
p.s
有d人唔會企定定係中間,不如你教我點樣呃人黎中間啦

魔9有時會好過1魔 因為魔9易掌握 但魔1價錢平很多 而且魔1有時都幾有用

有d人系好鐘意企定中間射人屈位 
唔洗呃人去中間 有好多中/高手 都唔會企中間果d危險位置  不過有時中手冇mp 見你唔追 佢都會有機企會中間回 
打高手 佢地唔企系危險既位 咁點打入佢地?_? 你熟悉走位既話 可以利用佢地既走位 搵出破綻 例如佢地想走上上面洞放魔 你估到佢想咁做既話就可以向右上出洞位放定魔先 等佢食c

又或且 仲有一個打法 就系狂走:一開始企左下洞位 佢追 你就入洞 走到右邊洞口 佢再追 你就再入洞 走番過左邊洞口  佢唔追你就放魔磨佢血  佢追追下就會心急 好易有破綻 佢一追果時有破綻 你就可以入洞位小佢
當現 佢追你果時都會配合魔攻同走位 你熟悉對方既招數 就一定可以續招破解 將計就計
回復 支持 反對