查看: 5117|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的末日論.(只是感受,不是偉論) 長

首先要清楚知道整個銀河,宇宙 到低是那一回事情,怎樣來.怎樣出現,雖然科學家,天文學家至今仍努力地找尋答案,但到只今只有一個最為可信,就是宇宙是一個塵體不斷地向內扭曲所形成,這個過程要用10億年,可想而知,人類的一生大多只是100年,但整個宇宙已經有10億年,所以,要挑戰宇宙是基本上沒可能的事
人類往往希望避過一切災難,希望得以偏安,但到最後也沒法逃離自然界的災難,就例如2008年5月12日的中國四川8.2級地震

這個代表什麼? 在大自然眼中人類只不過是完全不起眼的生物
但團結起來便能戰勝一切,但很可惜,人類往往被一樣東西所扭曲
就是''貪婪''
人類希望令自己生活得以享受,便不斷地傷害地球,就例如不斷使用石油,煤
最令人慨嘆的事,人類往往只會''利字行頭''
雖然人類已經認識使用天然氣,但到最後也因為成本太高所以沒被普及,研究成果自然降低,

慨然地球已經''身''受重傷
我們為何不環保節約?為何還穿著冷衫在課室開著冷氣?
為何不在地球快斷氣前好好愛護?

幸好地球會自動調節,令地球會不斷''更新''
自已會知道在什麼時候進行大清理,什麼時候再正常
就好像人類會長大一樣, 有出生,青春,更年,老年,死亡
若果2012年真是會末日我們為什麼不順其自然?
反而每天都等住那天的來臨?
人類是化育於自然,來於自然,歸於塵土
人類總會有一天死亡,只是遲,早
若果真是要來,你會怎樣?

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
守衛~朗 + 20 原創內容

查看全部評分

回復

人會為自己利益行先
你24樓你信政府?
回復 支持 反對

天氣在變 係全球D事
政府果D人有法搞的
你唔好整日唸埋E D野
開開心心過日子 仲好喇[[onion_55]]
〥豪仔〥 發表於 14-3-2009 12:54

看來你少一樣東西...就是人民死不等於政府死...因為政府可以有大量資源令自己生存下去!
回復 支持 反對

天氣在變 係全球D事
政府果D人有法搞的
你唔好整日唸埋E D野
〥豪仔〥 發表於 14-3-2009 12:54

問題係政府e家視而不見呢..."
如果政府真係咁積極去改善環境破壞問題
就唔會有咁多人出聲 環保組織就唔洗企出黎講野
真係食飽飯無野做咩...囧
回復 支持 反對

天氣在變 係全球D事
政府果D人有法搞的
你唔好整日唸埋E D野
回復 支持 反對

核能發電的確是不錯的選擇,但引發的問題也不少

1.核廢料處理問題

2.危險性極高

3.成本高

4.技術問題

5.如果核原料普及,可能會發生世界性核戰 ...
ken456654 發表於 10-3-2009 21:14

仲會引左好多恐怖份子出黎
到時就真係自取滅亡...
回復 支持 反對

因為石油就快用完,
所以核能發電可能將會普及化,
一滴核能相等於一頓煤所釋放既能量,
而且佢唔會產生廢氣,
只要核能發電廠小心謹慎,減低意外機會就冇問題! ...
-終場ソ使者- 發表於 10-3-2009 19:26

核能發電的確是不錯的選擇,但引發的問題也不少

1.核廢料處理問題

2.危險性極高

3.成本高

4.技術問題

5.如果核原料普及,可能會發生世界性核戰
回復 支持 反對

因為石油就快用完,
所以核能發電可能將會普及化,
一滴核能相等於一頓煤所釋放既能量,
而且佢唔會產生廢氣,
只要核能發電廠小心謹慎,減低意外機會就冇問題!
回復 支持 反對

我覺得學校張地理改為主修科都唔錯
因為學地理會順便知道唔少人類破壞地球的資料
個人覺得唔係太難

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
守衛~朗 + 5 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

我都覺得係 我諗各國政府都覺得係
但係人類存亡同經濟相比 大家都知應該邊樣行先
無左地球/人類滅亡 經濟就唔會出現
月祭_+ 發表於 10-3-2009 07:40

如果人人都知人類就快玩完,就不會再理經濟,但現在情況是環保人士說人類快將玩完,人類說政府都沒有說人類快玩完.....
回復 支持 反對