查看: 13796|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 浮光‧掠影星夢提議!?我好耐以前打嫁喎~重要一字不留?

關閉 [複製鏈接]

10 浮光‧掠影
技能各等級毫無差異:攻擊技能的提升,基本上只是消耗mp提高的差異,如等級1的魔影術升至等級2時,根本不可能看出其攻擊上的差異。解決方法:提升技能每等級之間的差異,令職業技能的攻擊力提高而且實用性增加,職業方向更清晰之餘,亦免玩家依賴刻紋技能。

上面係佢ge提議....
但係如果有玩家記得,
我係好耐之前係星夢發過一個post叫救星夢方案
入面係我所打ge其中一個point,
講真~呢個真係唔難諗到~
但係都唔係一個字都冇改過就發上去la~?
而且!!!!!
我張果個post ge內容打sd多左次比星夢~
點解佢會揀左一個遲而且又短d ge?而唔係揀我一早岩岩開始活動就sd左ge玩家?

----------------------------------------------------------------------------

以下係我早係4月22日已經sd左ge email:
星夢每況愈下因素及改善放法絕有用之建議!!!‏

寄件者:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
寄件日期:2009年4月22日 15:24:51
收件者:cs@meridiande.com

希望星夢方面可作出以下修正..
對玩家而言,星夢ge作風一向都係無視意見原則...
雖然係噤...但係我地都希望今次你地可以再作出以下修訂...
首先要聲明一點...
意見係以可持續發展為大前題...
而且建設性十分高...

以下係我認為有必要更改,而且係令星夢腐敗ge重點:
1)兔紋ge出現:
   呢個刻紋ge出現,令職業方向完全歪曲
   未能得到兔紋玩家,即使係爆手職業,亦出現本末倒置ge情況
   解決方法:令爆手職業ge範圍技能馬上升級
                而且必需比兔紋強而實用!
                無損無爆技職業對兔紋的重要性之餘
                亦令職業方向回復正常水平
                爆手職業的重要性亦回復正常

2)版面風格落後而且沉悶:
   遊戲與官網同樣沉悶
   令印象分大減
   新手老手來臨或回歸的機會亦下降
   解決方法:更改版面為先
                顏色及風格要配合新版圖或方向
                現在遊戲方向不再是可愛,因此應轉為形格或華麗方向
                或可加入更改版面系統,給予玩家自己選擇的權利

3)npc售賣物品落後:
   隨著時間的發展
   玩家的等級已今非昔比
   但係npc售賣的物品等級仍然低落
   解決方法:當然係馬上提高及推出較高等級物品
                能力水平可以較點數物品的低
                不影響官方收入之餘,亦可增加玩家選擇的餘地
                更可減低星幣貶值的機會,物貨水平亦更穩定

4)技能各等級毫無差異:
   攻擊技能的提升,基本上只是消耗mp提高的差異
   如等級1的魔影術升至等級2時,根本不可能看出其攻擊上的差異
   解決方法:提升技能每等級之間的差異
                令職業技能的攻擊力提高而且實用性增加
                職業方向更清晰之餘,亦免玩家依賴刻紋技能

5)物品道具來源過小:
   打怪出寶機率太低
   現在,當中被稱得上''寶''的物品已少之又少
   消耗物品道具亦太低落
   解決方法:增加打怪掉寶機率
                掉落虛實要更多元化
                掉落消耗物品道具的實用性提升
                技能掉落率必需提高,減低各職技能價格差距
                例如較多機會得到高回復量的藥水等

6)刻紋技能能力及數量極端:
   極端的刻紋技能令部份玩家有壓倒性的趨勢
   沒有該部份刻紋的玩家失去樂趣
   有的同樣失去挑戰性
   娛樂性大大減低
   解決方法:調低天紋及兔紋能力及增加數量(兔紋等等必需改為可以交易,不然新手毫無升級機會)
                    但當然增加數量是指打怪掉落!!!
                    現在星夢生死存亡的關頭,希望你地唔好再以賺錢為大前題!

7)限制過多:
   當中需要點數的部份遊戲元素過多
   例如流星獅機甲才可做5經卡任務等
   而且各地的魔機令星夢比人一種沒有低lv玩家,而且低級不能生存感覺,
   解決方法:打5經卡任務地方更改為專門地圖
                像戈雷之翼任務,設立任務專區
                取消魔機的無視防禦技能
                否則亦增加可對抗魔機無視防禦技能的方法

8)神級技能毫無實用性:
   神級推出後亦缺乏玩家進入
   因為對玩家而言毫無吸引力
   主要用作官方的宣傳及賺錢工具
   解決方法:更改神級用處
                令神級對玩家pvp有用
                例如神級提升可增加技能點數令技能等級提升
                一方面可增加提升等級的途徑
                又可增加遊戲pvp的樂趣
                各地圖的玩家數目亦較平均
                但當然首先應提升職業技能每等級之間的差異!(原因請看第4點)

以上噤多點,絕對係十分重要!

----------------------------------------------------------------------------------------------

請看第4點!
回復

可能你篇野太長所以佢無睇到-.-
星夢簡果D全部都好短
回復 支持 反對

我放左ac先黎- -唉
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

講真D提議好多玩家都有提出
而比佢地搵出黎果D又唔係話咩特別好~"~
回復 支持 反對

我都打都幾句-.-點解冇我份
回復 支持 反對

果然真系抽獎咁抽-,-..
回復 支持 反對

樓主-,-,,我想講呢個活動係由 9月2日開始(我無記錯的話 -,-)
而你一早 在 4月22日.就提左出黎..咁就緊係無啦 -,-"

仲有..就算 send左 ..係最後果到..都要打返 你想取得果件物品的角色名稱..

所以樓主...下次 ..你都係睇清楚活動的詳情先吧 "
回復 支持 反對

咁樣比人win左好笑._.1句野就win
回復 支持 反對

樓主-,-,,我想講呢個活動係由 9月2日開始(我無記錯的話 -,-)
而你一早 在 4月22日.就提左出黎..咁就緊係無啦 -,-"

仲有..就算 send左 ..係最後果到..都要打返 你想取得果件物品的角色名稱..

所以樓主...下次 ..你 ...
crazykit 發表於 17-10-2009 12:53

你錯la~
因為我係9月果時再sd已經唔係用e-mail黎sd嫁la~
係直接係官網打~
而且我亦有再補充角色名稱等等及新加入意見ge野,
我post呢個e-mail出黎係想話比大家聽我真係好耐以前已經sd過同一樣ge mail,
而且~官網果個發表意見唔係有copy save係度,
而我e mail sd去果份就會有寄件備份,
所以我只可以post email果份出黎~
回復 支持 反對