查看: 8995|回復: 117
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 334高中學區活動@Nakuz五週年討論區

關閉 [複製鏈接]
乙部同丙部都係有讀文學既人完晒既-.-
出個英文寫作好過啦
回復 支持 反對

基本上我中一至中三已經學晒所有通識既單元,高中階段只係深化幾倍-.-

我始終覺得要出個英文同數學(其實數學唔一定要計數,可以玩d邏輯遊戲,數學常識)
科學就無謂啦,中英數通就夠-.-
回復 支持 反對

其實d英文查番字典都明啦,又唔係成段文字-.-
回復 支持 反對

講真 果d 英文咁少
唔通 你連solve,prove 都唔識咩
剩返d名詞 一查就知

但係我唔知咩係不使用三角學- 0 - ...
p445hkk20001 發表於 9-7-2010 14:22

without using tri.姐係唔好用sin cos tan-.-
用普通geometric method去做,姐係< sum of tri<.個d-.-
回復 支持 反對

我發現打左咁多碼copy係words到係copy唔番係呢到-.-
搞到我白費做左咁多題,一條數咁長,要type番成條數既碼係要用成個鐘

姐係呢d,我都唔透露步驟了-.-
最後又hide唔到,放棄啦
回復 支持 反對

有d數好似咁打既話係好難睇(個d碼勁複雜)
想佢美觀少少點知係唔可行,打左幾個鐘又唔記得save,蝕左
回復 支持 反對

ℙ ℕ ℤ ℚ ℝ ℂ ℍ
×÷∞±≈≠≤≥≅≡×∓∤≒
∝√⌊ ⌋⌈ ⌉πΔΣ∫∇∂⊥∮㏒㏑
ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
αβγδεζηθικλμνξοπτρστυχφω
⊅⊆⊇∅⋃⋂⊗℘ℱ∈∉
∵∴←→↔∧v¬∠⊥∟
⁰¹²³⁴⁵⁶⁷⁸⁹⁺⁻ⁿ₀₁₂₃₄₅₆₇₈₉
有需要黎呢到copy啦

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
金仔〞 + 3 幫助會員

查看全部評分

回復 支持 反對

不是現時中四的深了,而是問題的本質是深的,我們可以透過中四或以前所學到的數學知識解決問題.
簡單的說,這大概是challenging questions,但要坦白,這些問題比challenging questions難得多呢!
回復 支持 反對

有題用自己方法計到但係錯既,但係步驟唔見得有錯..
hugotwy 發表於 11-7-2010 14:43

你係指 數學2 個題?
回復 支持 反對

希望參賽者能誠實作答!
回復 支持 反對