查看: 129018|回復: 90
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [DSE]You are not alone - BAFS篇 (10/2更新#31+32 Business environment)

溫馨提示:
閱讀本帖內容前
請先細閱#1 本帖使用方法 及 備註
以方便閣下有效使用本帖

~前言~
大家好,我係今年F6既同學仔,係第二屆DSE既犧牲品
electives係全商科 – econ (elective = monopoly) + BAFS (elective = accounting)
因為由F5開始,我覺得BAFS比起F4難左,對於多項能力既要求都相對提高左唔少 (例如係高清concept、高度整理能力)
於是就開始左整notes既習慣
係整notes既過程中發現要考好呢科,其實真係要好掌握到個思維先得,少d計仔都分分鐘搞唔惦
有見及此,希望我自己整既notes + 個人對BA既理解可以幫到有讀BA既同學仔去掌握呢科,就算未必考得好好,都起碼唔會驚左呢科先

由於我讀英中,所以呢科都係會用英文教
如果係讀中中既同學仔就唔好意思,因為我一時間都唔知點樣翻譯做中文
對你地黎講可能會難d理解
日後有時間既我會試下解決呢個問題 不便之處真係敬請原諒
由於時間關係,我自己都要溫書
所以我都唔會係短時間內寫哂咁多個topic既內容
會用斬件式黎代替
次序會跟番我自己學校個課程既順序黎寫既
我F5第1個學既topic就係BRS 所以我就先寫呢個topic先

最後 如有錯誤 / 意見 亦敬希賜教~
亦都好歡迎大家一齊討論討論
希望呢個帖既內容可以幫到大家應付BAFS呢科啦
最緊要既係記住「You are not alone」
我地一齊努力向5**既康莊大道進發啦a_a 加油!

~目錄(暫定)~
原色 = 未開始
紅色 = 現時製作中
橙色 = 大致完成 或會加入更多試題示範 / 其他更新
綠色 = 已完成

#1 前言 + 本帖使用方法 + 備註 + 更新進度

Elective (F5 - financial accounting)
#2 Bank reconciliation statement
#3 Control account
#4 Correction of errors
#5 Single entry and Incomplete record

#6 Issue of shares and debentures
#7 Limited company accounts
#8 Financial statement of partnership
#9 Partnership goodwill
#10 Partnership revalution
#11 Partnership Dissolution
#12 Financial analysis (Ratio)
#13 Financial analysis (Horizontal / Vertical etc)
#14 Accounting principles

Elective (F6 - Cost accounting)
#15 Cost classification concept and terminology and classification of costs
#16 Job costing
#17 Marginal costing
#18 Cost-Volume-Profit analysis
#19 Decision-making

Elective (F4 - accounting)
#20 Accruals and prepayments
#21 Bad debts and allowance for doubtful accounts
#22 Depreciation of non-current assets

Compulsory (F4 - accounting)
#23 The Fundamentals of Accounting
#24 The double-entry system
#25 Books of original entry and ledgers (I)
#26 Books of original entry and ledgers (II)
#27 Books of original entry and ledgers (III)
#28 The trial balance
#29 Financial statements for sole proprietorships (I)
#30 Financial statements for sole proprietorships (II)
Fundamental accounting concepts and principles (詳見#12)
Basic ratio analysis (詳見#14)

Compulsory (business)
#31 Hong Kong's business environment
#32 Hong Kong and the global economy
#33 Forms of business ownership
#34 Business ethics and social responsiblities
#35 Management functions
#36 Effective management
#37 Key business functions
#38 Entrepreneurship and small and medium enterprises management
#39 Business communication

Compulsory (personal finance)
#40 Structure and role of the financial market
#41 Time value of money
#42 Risks and returns
#43 Consumer credit
#44 Personal financial planning and investments
#45 Investor protection in Hong Kong

其他
#48 CE & AL & 坊間練習迷思
#49 做past paper需知

#50 本notes簡寫對照表
#51 新舊制名稱對照表

#55 嗚謝
#65 BAFS考試需知
#66 DSE分析 (內含2013年內容)
#67 DSE試題分佈表
#68 高中會計資訊
--------------------------------------------------------------------------
~本帖使用方法~
- 如果本身對果個topic認識未算深既
就可以選擇全篇睇哂佢

- 如果已經學緊果個topic 不過又未學哂 / 未開始做past paper既
就可以略略咁睇本課概要、內容解說
格式就視乎我有冇寫齊d items落去啦
如果只係寫左一兩個既 咁就可以略略咁睇
其他部份就睇埋佢啦

- 如果係已經做過past paper既
咁就可以直接睇本課要求&重點、試題示範、常見題目種類、注意事項
其他就可以飛左佢 (格式視情況而定)
------------------------------------------------------------------------------
~備註~
1. 試題示範既部份會用唔同顏色既項目符號黎標示item與ans既關係 (例如 (a))

2. 由於字數較多 所以請善用ctrl + f之搜尋功能

3. 為方便撰寫 本帖內double entries既寫法如下:
Dr ... $X (有時可能會冇寫$X都唔定)
Cr ... $X
但係general journal / the journal入面 正確寫法應該係咁樣先岩既:
                                   Dr           Cr
                                    $            $
Dr ...                            X
              Cr ...                             X
請務必留意

4. 如果圖片字體太細可以直接click落幅圖度放大黎睇

5. 本帖內容只供參考之用
雖然我亦都會盡能力確保內容準確性
但如有錯漏恕不負責 (亦請通知有關錯處及改正 以便更正 感謝)
------------------------------------------------------------------------------
~更新進度~

日期內容
9/2/2013正式開帖 + #2 初步完成BRS
11/2/2013#3 初步完成Control (試題示範除外) + #1 加入本帖使用方法
11/2/2013#46 CE & AL操卷迷思 初步完成
13/2/2013#46 CE & AL操卷迷思 加入第3個迷思
18/2/2013#2 Bank reconciliation statment 試題示範新增第2條題目:CE 2003 (3) + #3 Control account試題示範加入第1條題目:CE 2003 (2)
19/2/2013#3 Control account 試題示範新增第2條題目:CE 2007 (3)
19/2/2013#4 Correction of errors 小部份完成(本課概要、內容解說) + #1 備註加入第3個 (no.2)
20/2/2013#1 備註加入第4個 (no.3) + #4 Correction of errors 加入格式、本課要求&重點、常見題目種類、注意事項(未完成)、試題示範第1條:CE 2003 (5)
21/2/2013#1 備註加入第5個 (no.4) 及 更新目錄 + #3&4 Control account & Correction of errors 試題示範分別新增第3及第2條:CE 2008 (7)、注意事項新增第11至34項
22/2/2013#4 Correction of errors 內容解說 - Suspense a/c文字題答法更新、注意事項更新第28項 及 新增第35至43項
25/2/2013#49 做past paper需知 初步完成
27/2/2013#4 Correction of errors 注意事項新增第44項
28/2/2013#5 Incomplete record 加入本課概要、內容解說、格式
3/3/2013#5 Incomplete record 加入本課要求&重點、常見題目種類、注意事項第1至8項
4/3/2013#5 Incomplete record 注意事項新增第9至24項
8/3/2013#5 Incomplete record 注意事項新增第25至32項
11/3/2013#5 Incomplete record 試題示範加入第1-2條:CE 2008 (3B)、CE 2000 (5)
17/3/2013#5 Incomplete record 試題示範加入第3條:CE 1994 (2)
21/3/2013#5 Incomplete record 試題示範加入第4條:CE 2007 (5)
22/3/2013#50 本notes簡寫對照表 新增第1-27項簡寫、#51 新舊制名稱對照表 新增第1-14項對照
24/3/2013#2-5 Bank reconciliation statement - Incomplete record 試題示範新增分類
29/3/2013#14 Accounting principles 加入本課概要、內容解說第1-9個principle
30/3/2013#14 Accounting principles (no.1) going concern & (no.4) historical cost 新增額外補充 及 #55 嗚謝 更新第1項
5/4/2013#14 Accounting prinicples 內容解說新增第10-13個principles (timeliness & realisation & money measurement & substance over form)
7/4/2013#14 Accounting principles 內容解說新增第1-4個qualitative characteristics of FS
17/4/2013#14 Accounting principles 新增本課要求&重點 & 常見題目種類 & 注意事項第1-4點 & 試題示範新增第1-3條:CE 1996 (1)、CE 2006 (1)、CE 1993 (1)
18/4/2013#3 Control Account 注意事項加入第14點
19/4/2013#4 Correction of errors 更新注意事項第1點
20/4/2013#1 目錄 加入顏色標籤 & #6 Issue of shares and debentures 新增本課概要、內容解說 (未完成)
21/4/2013#6 Issue of shares and debentures 內容解說加入debentures & 公式summary
22/4/2013#6 Issue of shares and debentures 新增常見題目種類 & 注意事項 : 混合題第1-3點 & limited company a/c題第1點 & 更新顏色標籤
30/4/2013#66 DSE分析 新增DSE整體分析 & 課程範圍分佈(未完成)
1/5/2013#66 DSE分析 更新課程範圍分佈 & 新增題目類型 & 分數分佈 (未完成)
2/5/2013#50 本notes簡寫對照表 更新第19個簡寫、#66 DSE分析 更新題目類型 & 分數分佈 (financial a/c + 其他) (未完成)
3/5/2013#50 本notes簡寫對照表 新增第28-43個簡寫、#66 DSE分析 更新題目類型 & 分數分佈 (cost a/c)
14/5/2013#65 BAFS考試需知 加入時間分配、考試手勢(未完成)
15/5/2013#65 BAFS考試需知 更新考試手勢(未完成)
24/5/2013#67 DSE試題分佈表 新增paper2A financial + cost accounting
30/6/2013#13 Limited company accounts 加入本課概要、內容解說(未完成)、格式(未完成)、#50 本notes簡寫對照表 新增第44-46個簡寫
7/2/2014#31 Hong Kong's business environment、#33 Forms of business ownership、#68 高中會計資訊 加入內容
10/2/2014#31 Hong Kong's business environment III-VII部份轉移至 #32 Hong Kong and the global economy、#33 I部份更新圖片

評分

參與人數 4樂點 +700 Bravo! +4 收起 理由
chiuandy123 + 1
14588563 + 700 + 1 追加
我係new手 + 1 原創內容
刺客先生 + 1 內容精彩

查看全部評分

回復

回復 支持 反對

謝謝,你的notes真的幫助了我很多,請問你還會更新嗎?
回復 支持 反對

好有用
感謝樓主
咁用心整理咁多資料
回復 支持 反對

回復 87# ken146539
因為我係用英文讀BAFS
所以唔識中文既用詞
只可以用番英文
所以真係唔好意思-.-
回復 支持 反對

用中文讀BAFS讀表視有好多都睇唔明
回復 支持 反對

回復 85# daveyiuty
IC 你係咪以前冇讀過BAFS呢~
所以宜家讀A&F果陣 就要追番哂D基本功
UM 咁既話 希望我今個SEM BREAK有時間更新一下A/C果部份啦
雖然唔知可以做到幾多
不過知道呢個帖幫到你 我都覺得好開心haha
回復 支持 反對

而家我都在睇樓主依個post
之不過我唔係考DSE, 而係大學讀緊A&F
完全聽唔個鬼佬自Hi講D咩
希望得閒樓主就update下Account 果part
如果唔係好有可能一個大學生跑了去補習社補習.....
回復 支持 反對

回復 83# 12170916
haha多謝兄台你既抬舉lol
不過過左咁耐冇特別溫番DSE既野 又冇同人補BAFS
所以我可能都唔記得哂DSE d野lu lol
於是應該就更新唔到了
真係唔好意思orz
不過我之前係度寫既野可以幫到你既 咁我都覺得好好架啦haha
回復 支持 反對

hi 你d concept 好清而且又易明白 very nice!!!
如果你有做私補我一定搵你!!!
BTW你會唔會考慮繼續更新?
回復 支持 反對