查看: 6628|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 討論一吓黎緊無線嘅新劇【女警愛作戰】

黎緊無線果套女警愛作戰,戲入面現役EU衝鋒隊竟然仲用緊已退役嘅褔特卓志警車

Ford Transit / 褔特卓志簡介
七零年代警務處和其他政府部門已使用福特卓志 但後期轉用了利蘭 DAF 400 和平治 310D.  到了九十年代後期福特卓志再次成為香港特區政府部門最普遍使用的運輸工具如警察部, 海關, 水務局, 香港電台等.  不過二零零二年的新款平治314D再度成為特區政府車輛也意味著卓志是時候退役,有趣的是七零年代的卓志花名叫 "大頭 Ford" 音似 "大頭佛"

我自己儲咗4部Ford Transit / 褔特卓志嘅香港警察合金模型車

左上果部係限定Q版Police Ford Transit Van (Patrol),現已退役

右上果部係1:76 福特卓志警車 Ford Transit Police Van,現已退役

下面果部係1:43 福特卓志客貨車,經授權生產並印上彩色警徽成為香港警察巡邏車,附送車牌、車頂及警徽貼紙,現已退役

另外仲有一部係【全球限量1000部】豪華版 1:43 福特卓志衝鋒車 Police Ford Transit Van (Emergency Unit),現已退役

豪華版禮盒內容物

來源証書及配件:【警察路障,盾牌,水泡,工具箱,雜物箱,雪糕筒,反光衣等等

鐵絲網【可以裝係部警車啲玻璃窗上面

實物

車尾門可以打開,可以放【警察路障,盾牌,水泡,工具箱,雜物箱,雪糕筒,反光衣等等

本主題將於2013年03月15日移往「影視討論區」。
回復

其實借部警車都好難-___-有時唔洗咁執著呢d細微野
回復 支持 反對

算喇- -... 太執著都無意思
回復 支持 反對

希望第一集會好睇啦 畢竟周麗淇是我第一個偶像for(最美麗的第七天)
回復 支持 反對

其實借部警車都好難-___-有時唔洗咁執著呢d細微野
馬倫 發表於 8-3-2013 07:20

其實借警車唔難,有間叫做"新一代警察道具公司"
於一九八四年創立,現已發展成香港最具規模的警察道具公司之一,為各大電影公司、電視台及廣告公司提供警察道具。

本公司曾經參與過的電影及電視劇,多不勝數,為人所熟悉的電影及電視劇有:「警察故事」、「寶貝計劃」、「烈火雄心系列」、「十萬火急」、「警訊」、「五虎將之決裂」、「紫雨風暴」、「特警新人類系列」、「女人本色」、「陀槍師姐系列」、「壹號皇庭系列」、「刑事偵輯檔案」、「新警察故事」、「學警系列」、「無間道系列」、「國際刑警」、「神探」、「旺角黑夜」、「我和殭屍有個約會系列」、「溏心風暴系列」、「PTU」、「放逐」、「花花型警」、「真心英雄」、「同事三分親」、「真情」、「Contagion」<明報報導><雅虎報導><世華媒體報導>、「蝙蝠俠黑夜之神」<太陽報報導><東方報報導><新浪網報導>、「大件事」;以上電影及劇集祗是本公司曾參與過的一小部份。

新一代警察道具除提供最新現役警車、救護車、特警車、警察制服及警隊一些常用的裝備,如:路障、避彈衣外,還安排現役輔警及救護人員參與拍攝工作,務求令電影更加真實。

新一代演員有限公司更可提供不同國籍及年齡之模特兒及演員、臨時演員等等。
回復 支持 反對

其實借警車唔難,有間叫做"新一代警察道具公司"
於一九八四年創立,現已發展成香港最具規模的警察道具公 ...
杜亞斯 發表於 8-3-2013 12:57

CCTVB 係咁上下啦....
回復 支持 反對

CCTVB古裝劇都有摩天大樓,而家只係部警車有D出入,你仲求D乜野...
回復 支持 反對

你睇劇定睇車.....
雞蛋裡挑骨頭
回復 支持 反對

其實我出哩個帖嘅原意係可以等各位認識到香港警隊嘅EU衝鋒車,果幅相入面果部EU衝鋒車係舊款已經退咗役嘅警車黎,果幅相我係無意中係網上面見到之後Post佢出黎同各位分享一吓,只可以話哩套劇嘅現役EU仲用緊舊款衝鋒車,已經穿咗崩

現役EU衝鋒車平治515 CDI<--【如果套女警愛作戰用哩部我諗會更加貼切一啲即係更加再逼真一啲】

平治515 CDI 我自己都有兩部 1:38同1:74警區環頭巡邏車/EU衝鋒車,亦即係E+係街出面通常都可以見到嘅最新版EU衝鋒車
回復 支持 反對

有原則都係件好事既...~
回復 支持 反對