查看: 8424|回復: 79
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[集中帖] Delay/卡/登入/SER等問題 集中帖

事源
有見於近日大量會員指出遊戲運作經常

出現問題,因此特地設立集中帖予會員

集中討論問題,以便更全面地了解及集

中討論問題。

問題及見解

近日湧現大量SER性能不足以致出現彈

GAME﹑LAG﹑DELAY﹑卡必等問題嘅說法

。但亦有人話遊戲冇太大影響。有見於

以上講法,個人觀點如下:

估計主因並非SER出事,因為SER出故

障應該無一幸免所有玩家都出問題。見

身邊朋友及部分會員都話遊戲如常,又

或者只出現輕微Delay情況 (如必殺時)

而個人則只於必殺時有一秒Delay出現。

可見並非全部人出事,所以好大機會問

題唔係出於SER。

亦人指出,對上次更新後先發現卡必﹑卡

登入及小護士等問題出現,故此推斷並

非SER故障,有機會係內地提供嘅更新

檔出現程式錯誤,以致本次問題發生。

但無論點都好,問題出現,而且的確影

響唔少玩家,Gameone無容置疑需要

正視問題,且於合理時間內改善問題。

呼籲

歡迎各會員理性提出問題,但提出建議前

請三思是否具可行性,並顧及他人立埸,

希望各位能夠和平﹑理性進行討論。

登入問題解決方法

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425930&extra=page%3D3
回復

Delay/卡/無敵MODE/卡必/卡R/神閃/小護士中曬

係差登入問題**
回復 支持 反對

個人自G1之前常出現10-12小時的長時間機房維修時,已懷疑佢係維修機房為名,換SER上大陸為實
又有高手指出上次已CHECK到G1換左個大陸SER
點解會咁懷疑?因為之後就開始出現各種DELAY,仲有琴晚半夜(3月31日零晨)出現的各種DELAY,1V1常規對戰,我用HWS試DELAY,連續10幾砲的倒地砲,砲砲都係中左後DELAY2秒先識倒地,死要DELAY 2-4秒,番生一樣DELAY 幾秒
還有你地有人講佢半夜少人時間都LAG已經唔係今日既事,過去1個星期每晚零晨2-4點都係LAG到爆炸
我個人本身好懶在樂古開POST打咁多字,但今次真係不吐不快
今個月洗左成千蚊點數,我真係有D後悔,先唔講幸運機率低都死,我500抽冇女妖當我運氣問題,預左可能會500都冇先預500直接拎機,但洗錢買你點你連"遊戲環境"都搞唔好
跟本要我地呢班客人貼錢買難受
又講多句,我都好想上線撐你人流,但真係撐唔落
點解?因為我住香港去上台服都冇出必等5秒問題,我在台服出必冇DELAY問題,冇卡R,冇DELAY,冇彈GAME
我連去台灣情況好過你,你真係夠膽講你SERVER不在內地嗎?

你地可能會話係我電腦問題,但係我表示電腦配置絕對冇問題,加上前排先洗完機,顥卡,CPU絕對足夠有突,上網用緊200MB 光(籤),住香港
如果你話係我電腦/上網問題的話,咁點解我連去台灣會冇問題又好過你?
唔好再推卸責任了吧,G1出來認左佢平息怨氣吧啦,雖然我知9成唔會,一係你搵個樂古版主出來代言/代你受罪,一係你就搞番好個SER
我個人絕對反對你為左慳成本搵多D而換個廢SER/大陸SER!!
好了,我E+就好識台妹同台人比試技術,你整好個SER我先考慮番來

其實仲有一樣野係冇提出,因為不在我的熟悉範疇,順便提下睇下有冇高人可以提出見解
就係聽講港服係冇QC(QUALITY CONTROL),所以好多BUG
而港服SER常出問題都證明了係代理沒做足對SER的檢查,所以咁多問題出現<<<這是一個合理推測,有人唔同意歡迎大家理性討論

直接搬哂D提問過來算
回復 支持 反對

問題一早講曬,唔係都唔會有呢個集中帖
另外,其實同樂古版主反映有助解決問題嗎
回復 支持 反對

問題一早講曬,唔係都唔會有呢個集中帖
另外,其實同樂古版主反映有助解決問題嗎 ...
leunghoi80 發表於 31-3-2013 21:32

已經反映過,官方係知道問題,可惜

問題並非幾日之內解決得到。
回復 支持 反對

回復 5# 藤星

其實唔洗盡快搞
只係想有回覆幾時會整
回復 支持 反對

個人自G1之前常出現10-12小時的長時間機房維修時,已懷疑佢係維修機房為名,換SER上大陸為實
又有高手指出上 ...
vvcc 發表於 31-3-2013 21:32

呢個推斷可能性唔太大~

因為搬左上去的話全ser人

都會慢左,但的確唔少人係

冇出事。

而且佢個次之後係咪有搬番

個ser尼香港都係未知之數。
回復 支持 反對

其實會戰頻情況好似同昨晚一模一樣 (LAG die me
回復 支持 反對

回復  藤星

其實唔洗盡快搞
只係想有回覆幾時會整
p768syk 發表於 31-3-2013 21:38

如果係檔出事,好大可能係下次更新。

因為內地做又36唔做又36,多數只做

例行公事,而唔理港服需要;就算內地

有向韓服反映問題,最少都要4日先可

以解決到問題(一來一回)。

回復 支持 反對

回復 1# 藤星

有時會出現呢個問題
回復 支持 反對