打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 全區活動! 音樂街機玩多少 活動完結

關閉 [複製鏈接]
活動類型:
線上活動
開始時間:
19-2-2011 00:00 至 23-3-2011 00:00 商定
活動地點:
街機遊戲區
已報名人數:

活動內容:
街機遊戲區所有版塊同時進行活動!
只需證明你玩過某一或多種街機遊戲(如卡的圖片)就能獲得樂點,有感想則更佳。
如未能證明,只需對某一或多種街機遊戲寫下感想便行。
更甚者,從未玩過的會員也可對某一或多種街機遊戲發表憧憬。
在此只接受街機音樂遊戲之回覆。

活動獎勵:
能證明玩過街機音樂遊戲:每種20樂點
發表感想/憧憬:由版主評分,視乎詳盡與否及能否道出精要所在,每個感想/憧憬樂點獎勵由1至100樂點不等
在街機遊戲區其他版塊參與活動:每個版塊額外15樂點

街機遊戲版相關活動及討論帖連結:
街機遊戲の全區活動討論帖
街機玩多少
競速街機玩多少
格鬥街機玩多少
運動街機玩多少

注意事項:
1.任何會員(包括見習版主或以上)均可參加是次活動,而每人只可參與一次。
2.在活動中所發表的如非街機音樂遊戲,將不作評分並扣10樂點。
3.此帖不得用作聊天、留言,違者扣5樂點。
4.參加者所發表之感想/憧憬必須為原創,如發現違規扣100樂點。
5.發表之文章或句子不得帶有粗俗、色情、暴力成份,否則扣40樂點並屏蔽處理。
6.如有任何問題,可隨時PM本人(maxycy)。
6.一切最終決定,以本人(maxycy)為準,各參加者不得異議。

暫未通過 (1 人)

留言 申請時間
﹏柚柚* 20-2-2011 23:32
回復

初音ミク Project DIVA Arcade

這是在新之城影的~
初音對我來說是'大好き'呢~
新手玩不好嘛...亦都沒有玩psp的...
不過見到畫質超美的就忍不著玩了
雖然蠻貴的但都好好好好好好想玩~~~

JUBEAT

由一代玩到現在呢~聽聞遲點出4代了~
超興奮的說~

不過玩了這麼久成績都是不太好....
最難的evans都是剛剛好可以pass...
不過還是好喜歡玩~~

太鼓達人

我人生中第一次玩的街機就是太鼓呢~
說愛不是愛不過配太鼓的聲音很萌(大誤
不過太鼓就好似人人都識玩甘~~
(起碼我身邊的朋友都識玩)

太鼓這東西真的很久了~

DrumMania

這個應該是6
因為都好耐之前影的了~
因為吾玩bass同埋吾常玩
所以而家都系玩40~45到
不喜歡網上對戰呢~
因為我卡的是c4
所以選的歌少之又少!
所以都系乖乖的玩番單人的就算了=v=

DJ MAX Technika

(沒相)

這個...其實都玩在一段日子...
不過卡都吾見左- -...
好慘...
而家出到第2代...1代的卡都過吾到去2代...
所以而家間中玩1鋪1代的就算了- -
如果1代去2代吾洗換卡就好了~~~
(不過我都是要買過)

ReflecBeat

(沒相)

這個都算出在沒幾耐吧...?
系初音出之前的....
一開始都好興奮- -
不過d歌通通都好難同沒聽過就想放棄了
聽過得幾隻...雖然12lv就有如花- -不過都已經被初音的打擊沈沒了

DDR

(沒相)

跳舞機啊~~~
都系間中玩玩,,不過其實1次過玩3隻歌好累- -
我的話通常都系個幾隻歌....
1,Smile - Butterfly

2,凛として咲く花の如く
3,Smile DK - Boys
4,Smooooch・∀・
都幾貴=.=都系沒咩地方有...
6蚊鋪~沒咩fd陪我玩=w=

beatmania

(沒相)

超少玩的~!
仲記得第1次玩個時吾識set卡- -
要問附近d人....
好'囉'- -
好彩d勁人肯教我XD
因為甘大個mon所以玩起上黎吾系玩好難的歌
都幾吾好意思- - 因為吾勁...
隔離d人又好勁....覺得自己好沒用-v-
同埋同jubeat 1樣都5~6蚊鋪...
所以都沒得練甘多.....

pop'n music

(沒相)

由17玩到現在
不是玩得大多 所以玩的都很低lv
仲記得想玩夏祭所以先玩呢部機....
不過當然fail左- -
估吾到9粒制仲難玩過jubeat的12粒制....
就好似樣樣由上至下標明要禁的野都吾系好熟練....
出左19甘耐雖然都未有機會去玩...
不過都一定會去玩玩的!

(其實甘多沒相好似吾系甘好...
不過影卡的話...全部都系konami的音樂遊戲
原來konami出的音樂遊戲我都玩過曬=.=
(自豪中)
最後補上初音/konami的e-pass

評分

參與人數 1樂點 +135 收起 理由
maxycy + 135 bonus

查看全部評分

回復

咁我是但打d野上去就算

我有打太鼓
雖然係由DS1(2007年中)開始玩 不過到宜家仍然好廢

↑攝於2009年1月尾

↑攝於2010年12月

太鼓其實算易上手
一黎價錢平(1蚊鋪都有
二黎又多大家熟悉既歌(動畫歌阿 J-pop 甚至亞洲版上的華語歌等等
三黎佢又出過nds又出過psp 練完nds/psp再去打真鼓都好快上手

而且和田兄弟很可愛不是嗎(心

不過最近越黎越少人玩太鼓
仲有廿幾日就到太鼓10週年 睇下765到時有冇辦法可以拉返d人流

至於點解越黎越少人打太鼓...
最大既原因我諗都係香港有左Jubeat
所以我好憎人打Jubeat 亦都好憎d機鋪入Jubeat
搞到太鼓越黎越少人玩

=========================================

另外我自己本身都有打Jubeat
不過也是很廢啦

↑攝於2009年8月頭

↑攝於2011年1月尾

Jubeat其實都幾易上手
最主要係因為個判定幾鬆下 捉Great/Perfect唔難
就算是新手來說 只要捉到秘訣 同一首歌打多幾次就差不多fc了(限低lv曲

而且可以儲存成績是重點(BEMANI的陰謀阿...
可惜價錢太貴了 所以不要玩太多較好
經濟一點的辦法就是先從舊版太鼓/舊版DMGF之類的開始練(通常都2蚊而已)
練一練音感
然後才去玩Jubeat的時候 你會發現你上手的速度會比其他人快很多

不過最近同廠的ReflecBeat跟SEGA的Project DIVA Arcade的推出 搶了不少Jubeat的客源
希望大家還是少打Rb跟DIVA 多多支持Jubeat吧

=========================================

另外我自己本身都有打ReflecBeat跟DIVA
不過也是很廢啦...(拖

評分

參與人數 1樂點 +100 收起 理由
maxycy + 100 活動

查看全部評分

回復