查看: 4680|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 無想300/白衣

其實我想問無想300係點運作?
我理解:1轉150LV食無想會變0轉1LV 75點無想,200LV就100點。(聽人話咩150食4次,200食3次,自己計)

咁如果我比隻2轉150LV食無想,佢就會變1轉0LV 75點,
咁如果我將呢隻1轉升到150LV,我可唔可以食無想將佢變成0轉1LV 150點無想

定係我一開始就GET錯左/唔可以咁用
回復

可以
回復 支持 反對

其實我想問無想300係點運作?
我理解:1轉150LV食無想會變0轉1LV 75點無想,200LV就100點。(聽人話咩150食 ...
gordonlui 發表於 12-11-2015 09:53

你的說法完全正確,我都再解釋一次吧

吃掉無想(白衣),就會變成低一級的將帥(二轉變一轉,一轉變兵仔),然後多了(LV/2)的點數,稱為無想點數,最多三百點

根據等級除2的數式計算,如果你要湊夠300點無想點數,你需要升600LV然後食無想,就是無想300
但600LV顯然不可能,於是你分開食,即是2x300(又是不可能) 或 3X200、4X150、6X100,又可以稍有創意,169+167+130+129……(不過四捨五入如何計要問經驗玩家XD)

注意一點就是,你二轉食完無想,可以再轉成二轉,升高再食
回復 支持 反對

完全明白,其實我咁問既原因係因為我岩岩開始個時D野轉得就轉用黎打野先,但係因為全部200LV收番黎,而家知道行得通就唔洗覺得遲D冇得無想,哂錢lol

PS:(國巨)無想300既普通兵個價位係大約?
回復 支持 反對

完全明白,其實我咁問既原因係因為我岩岩開始個時D野轉得就轉用黎打野先,但係因為全部200LV收番黎,而家知 ...
gordonlui 發表於 12-11-2015 12:30

記得,如果想自己升的話最好是升成二轉,升級食白衣,再轉二轉,再升白衣

不要升一轉食成兵,這樣,你兵仔是200LV一轉的事實可以先鎖定下來
回復 支持 反對

回復 6# 魔界幻龍

我好似記得有D咁既野,所以我先諗住食到番0轉再升過
回復 支持 反對

其實正常黎講係普通兵升到可以轉1轉,跟住升150食無想<--做4次
回復 支持 反對

如果我咁做唔知岩唔岩?

200LV 兵轉 一轉, 80LV 轉 二轉

開始無想,

150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (75無想) 再升到80LV 轉 二轉
150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (150無想) 再升到80LV 轉 二轉
150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (225無想) 今次升到150LV 唔轉 二轉
150LV 一轉 -> 1LV 兵 (300無想)

之後兵升到 200LV 轉一轉, 再升到 200LV 轉 二轉

咁就可以keep 反兵轉一轉d 紅利同二轉升lv 比較快
回復 支持 反對

如果我咁做唔知岩唔岩?

200LV 兵轉 一轉, 80LV 轉 二轉

開始無想,

150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (75無想) 再 ...
samsun2024 發表於 13-11-2015 21:56

150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (75無想) 再升到80LV 轉 二轉
150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (150無想) 再升到80LV 轉 二轉
150LV 二轉 -> 1LV 一轉 (225無想) 今次升到150LV 唔轉 二轉
150LV 一轉 -> 1LV 兵 (300無想)   <---------------------------這裏錯

應該都要轉二轉,150LV二轉 -> 1LV 一轉 (300無想),此時你會有200兵轉一轉時的紅利再另加300點

如果照你所言,你LV1兵升到100級一轉的話,會有100兵轉一轉時的紅利再另加300點,少了
回復 支持 反對

應該都要轉二轉,150LV二轉 -> 1LV 一轉 (300無想),此時你會有200兵轉一轉時的紅利再另加300點
foolruner 發表於 14-11-2015 11:23 AM

二轉食無想變一轉果時唔係會冇左兵升一轉果時D 紅利咩?
例:

200LV 兵 -> 1LV 一轉 有(大約) 200紅利
80LV 一轉 -> 1LV 二轉 有(大約) 100紅利

但係 150LV 二轉食無想變一轉果時得 75紅利, 冇左本身200LV 兵既 200紅利.
回復 支持 反對