查看: 3833|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

【裝備】基本能力計算方法【水】

因為改了版能力孌了
所以我係呢度教你點計佢既【基本能力】

gm改版後把能力加強了...
所以新既能力和等級和能力高低有關
知唔知點解1裝既能力咁勁 --?
你睇完就會知
-------------------------------
各lv等差如下:

1=x8
2=x7
3=x6
4=x5
5=x4
6=x3
7=x2
8=x1
9=x0(什麼野x0都是0 即是沒)

只要代入以下既(等差)就可以計都佢既【基本能力】了

-------------------------------

水魔

1.攻擊準備 (等級)x1 + 0.25x(等差)=? 減少
2.攻擊損害 (等級)x2 + 0.5 x(等差)=? 增加
3.攻擊後退 (等級)x3 + 0.75x(等差)=? 增加
4.MP消耗 (等級)x4 + 1   x(等差)=? 增加

水劍

1.攻擊時間 (等級)x4 + 1   x(等差)=? 減少
2.攻擊後退 (等級)x2 + 0.5 x(等差)=? 減少
3.MP消耗 (等級)x5 + 1.25x(等差)=? 減少

水斧

1.攻擊時間 (等級)x1 + 0.25x(等差)=? 增加
2.攻擊損害 (等級)x9 + 2.25x(等差)=? 增加
3.攻擊後退 (等級)x6 + 1.5 x(等差)=? 增加
4.MP消耗 (等級)x5 + 1.25x(等差)=? 減少

水弓

1.攻擊時間 (等級)x4 + 1   x(等差)=? 減少
2.攻擊損害 (等級)x1 + 0.25x(等差)=? 減少
3.MP消耗 (等級)x2 + 0.5 x(等差)=? 減少
4.武器速度 (等級)x5 + 1.25x(等差)=? 增加

水杖

1.攻擊時間 (等級)x2 + 0.5 x(等差)=? 減少
2.攻擊損害 (等級)x6 + 1.5 x(等差)=? 增加
3.攻擊後退 (等級)x5 + 1.25x(等差)=? 增加
4.MP消耗 (等級)x3 + 0.75x(等差)=? 減少
5.武器速度 (等級)x1 + 0.25x(等差)=? 增加

水甲

1.打擊後遲延(等級)x8 + 2   x(等差)=? 增加
2.損害   (等級)x5 + 1.25x(等差)=? 減少

水盾

1.防禦時間 (等級)x3 + 0.75x(等差)=? 增加
2.防禦後遲延(等級)x3 + 0.75x(等差)=? 減少
3.損害   (等級)x20+ 5   x(等差)=? 減少
4.轉動   (等級)x7 + 1.75x(等差)=? 減少

水鞋

1.最大速度 (等級)x6 + 1.5 x(等差)=? 增加
2.加速度  (等級)x1 + 0.25x(等差)=? 增加
3.BP消耗 (等級)x4 + 1   x(等差)=? 減少

水垂

1.HP恢復 (等級)x11+ 2.75x(等差)=? 增加
2.MP恢復 (等級)x3 + 0.75x(等差)=? 增加
3.BP恢復 (等級)x3 + 0.75x(等差)=? 增加

---------------------------------

我E家就比一些例子你看看:

例:水魔8

1.攻擊準備 (8)x1 + 0.25x(1) =8.25 減少
2.攻擊損害 (8)x2 + 0.5 x(1) =16.5 增加
3.攻擊後退 (8)x3 + 0.75x(1) =24.75增加
4.mp消耗 (8)x4 + 1   x(1) =33   增加

例:水鞋7

1.最大速度 (7)x6 + 1.5 x(2)=45  增加
2.加速度  (7)x1 + 0.25x(2)=7.5 增加
3.BP消耗 (7)x4 + 1   x(2)=30  減少

例:水甲9

1.打擊後遲延(9)x8 + 2   x(0)=72 增加
2.損害   (9)x5 + 1.25x(0)=45 減少

例:水垂1

1.HP   (1)x11+ 2.75x(8)=33 增加
2.MP   (1)x3 + 0.75x(8)=9  增加
3.BP   (1)x3 + 0.75x(8)=9  增加
----------------------------------
如有不明白或錯誤請留言

版主加分 --”

[ Last edited by 巴布vs超力 on 2006-4-29 at 11:06 PM ]

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
kit06 + 20

查看全部評分

回復

整埋火土風- -"
回復 支持 反對

呢d野無乜關系= =..."都係差唔到幾遠
對我黎講最大問題係風女基本能力值改變左,而家廢左好多= =
回復 支持 反對

e+連1裝都仲勁過2裝- -咩世界- -
回復 支持 反對

=v=唔怪得知我個火盾冇得加啦.... 原來x0=3=
我覺得同舊ge攻擊力差唔多咋bor-v-都冇加個乜滯
回復 支持 反對

原來咁計=0=
但係點解其他劍咁勁=0=好似火劍特別廢咁= =?
唔通真係速度便是一切=0=?
回復 支持 反對

我原本唔識計,睇完你個post我就識左@@v
回復 支持 反對

唔睇唔知
都唔知d gm 較到.......
回復 支持 反對

Originally posted by 含香腸知錯了=_= at 2006-4-29 10:46:
整埋火土風- -"

我遲d會整嫁啦 --
要計呢d打要用好多時間
Originally posted by 炸死人呀! at 2006-4-29 11:18:
e+連1裝都仲勁過2裝- -咩世界- -

e家既1裝勁過”以前”既2裝姐
Originally posted by 『天鎖斬月』 at 2006-4-29 11:38:
原來咁計=0=
但係點解其他劍咁勁=0=好似火劍特別廢咁= =?
唔通真係速度便是一切=0=?

佢既”等差”係唔同既裝有唔用既差異
唔係個個一樣
回復 支持 反對

好灰....風劍7次降快過風劍8降8...
風劍6頂降58.5又快過風劍8降8   57.5....
本來係風劍6  54   風劍8  56
真是臭彩虹...
風劍6由36變40.5
快4.5%
風劍7由42變45
快3%
風劍8由48變49.5
快得1.5%
真是……唉....早知係咁我就早一d換風劍7次降- -
回復 支持 反對