查看: 7885|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

刑天詳細講述(玩刑天的必睇)

小弟對刑天有左初步了解
小弟game名 疾風小伙子           職業:刑天門     歡迎到時+fd
作出一些意見
可以比其他玩家參考
只屬個人意見,不可盡跟

(一)配點方法
小弟研究出3種可行方法

1. 迅殺暴力型
力:19 敏:7  體:3  氣:3  潛:3
對於喜歡玩快速殺敵的玩家
這種配完美切合佢地ge需求,而且可以縮短出招時間
對於刑天來講非常好用,可以長期刷怪升級
建議武器:  拳爪
拳的重量比另外兩種武器輕,有助加快出招,而且拳屬於防守武器,可以彌補無加體的缺點
好處:出招快,迅間殺怪,迴避能力增加
壞處:命中降低

2.超級暴力型
力:19 敏:3 體:3 氣:3  潛: 7
對於追求數字上可觀性和秒殺制敵的玩家
呢個配點方法岩哂你
由於加左潛力,命中和暴擊率同時增加,所以刑天破壞力亦同時增加
岩哂喜歡玩pk的玩家
建議武器:槍棍
因為槍係所有武器中最強的,可以令暴力程度發揮到極點,
好處:刑天的力量發揮到淋漓盡致
壞處:出招慢

3.肉盾暴力型
力:17  敏:3 體:9 氣:3  潛: 3
呢種配點係適合喜歡拖車殺怪的玩家,而且後期打王要揾肉盾係前方頂住
身為多血刑天ge你,就岩哂la
由於加多左體,防禦力就自然比其他刑天好
呢種刑天放棄左敏捷殺敵和暴殺敵人
相反佢地擁有更強防守,捨己為隊友,團練時會比較受歡迎
同時可以用自己本身尚具破壞力的攻擊殺敵
建議武器:刀劍
因為刀劍屬於牽制對手的武器,對於高防的你,可以作出持久戰
好處:高防高血,作肉盾
壞處:出招慢,比上述兩種刑天低攻

上述3種配點,小弟覺得係向各方面發展到極點ge完美配點
但係只屬個人意見,供作參考
小弟係第1個....
順帶一提,配點方面其實有定律,加多左同加少左會有點達不到自己的要求
可以參考番   音樂廢柴-莫札實  呢位會員ge貼 http://www.**.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1

力量:增加負重,攻擊力,爆擊傷害   1點力量 起始影響 1力量+1攻擊 升級加成 +1負重

敏捷:增加迴避,攻擊速度,蓄勁時間  1點敏捷 起始影響 4敏捷=1迴避 升級加成 +0.015%迴避;

體力:增加氣血,御勁   1點體魄 起始影響   3體魄=1御勁 升級加成 +6氣血

氣脈:增加真氣,御勁,化勁,內功傷害   1點氣脈 起始影響 3氣脈=1化勁 升級加成+6真氣

潛力:增加戰意,爆擊率,命中。 1點潛力 起始影響 3潛力=1爆擊和命中 升級加成 +0.5戰意+0.01%命中

(二)武功配點

下面睇唔明,有呢個網比你慢慢睇  http://wx.chinesegamer.net/index-4-3-2-a.asp

Lv10 夸父之怒    --100 (有一定機率打出二連擊)
Lv10 盤谷破開天--50   (追殺逃走中敵人的好用技)
Lv15 刑天吼        --50   (引怪打自己,一無血千奇唔好用)
Lv15 刑天之力    --100 (必點)(永久增加近戰攻擊)(外攻傷害+50)(超恐怖,好似拿住把+9武器打人一樣)
Lv15 祝融焚天殺--100 (必點)(打死左怪,有一定機率恢復自己體力,身為續戰刑天)
Lv20 軒轅道藏    --100 (永久增加自身卸勁)(好似拿住個盾咁)
Lv20 天剛掌       --   50     (普通攻擊招,緩速6秒)
Lv20 金鋼絕       --100  (永久增加自身血量)點滿+400
Lv20 上古天魔神訣--100(一定要學!!!)(刑天門獨有超必殺技,提高外攻傷害、卸勁、移動速度、血量、進戰50%傷害擴散)
Lv25 毀天滅地   --100 (必學)(強化祝融焚天殺)
Lv25 女媧祝福   --100 (時間內減少受到傷害)(非常實用,比起卸勁好用,直接扣傷害)
Lv30 女媧之淚   --100 (時間內增加力量)點滿+5力量
Lv30 伏儀祕錄   --100 (永久增加防禦)
Lv30 旱魃領域   --100 (時間內增加命中)
Lv35 千里逐日   -- 50      (加強夸父之怒)
Lv35 地火掌       --       (一定時間內增加攻擊距離)(呢招有點雞肋,睇唔出效果,唔建議點)
Lv35 刑天斬       -- 100(必點,超強範招,呢招+旱魃領域+爆左上古天魔神訣,敵人想唔死都難)
Lv40 戰神之怒   -- 100 (一段時間範圍內敵人混亂)
Lv40 化淚成冰   --100 (加強女媧之淚)點滿+10力量
Lv40 地域輪迴   --100 (毀天滅地進階武學,加強祝融焚天殺)
Lv45 諸神守護   --100 (加強女媧祝福)
Lv45 玄天真氣   --100 (必學)(金鋼訣進階武學,永久增加加氣血)
Lv50 疾火流星   --100 (必學)(地域輪迴進階武學,加強祝融焚天殺)
Lv50 盤谷擊       -- 100 (刑天斬進階)(必學)
Lv50 撼天三擊   --       (盤谷破開天進階)(可學可唔學)

江湖絕藝
Lv0   道路救援    --       (回程)(學左)
Lv1   洞察之眼    --       (看別人裝備)(屎屁鬼,哂技位就學la,睇人裝做咩者-.-")
Lv1   冥想            --       (好像其他game坐下回血咁,食藥好過la)(唔好哂位)
Lv5   強身訣        --100 (永久增加血量)
Lv5   洗髓精        --100 (永久增加真氣)
Lv10 行風訣        --        (時間內增加移動速度60)(可學可唔學)
Lv20 硬氣功        --100 (永久增加防禦)
Lv45 內習運轉    --100 (永久增加血量)
Lv45 真氣運轉    --100 (必學)(永久增加真氣)(學左內習先學到,刑天氣太少了)
Lv45 體魄強身術--       (永久增加負重)(可學可唔學)(本身刑天係加力量,所以已經增加左負重力)
Lv50 天罡訣        --       (永久減少PK傷害)(唔玩PK可唔學)

以上資料若有錯誤,歡迎兄弟們回覆提醒
回復

如果玩肉盾暴力型咁技能會唔會唔同架???
回復 支持 反對

盤谷破開天點滿較好喔
回復 支持 反對

可唔可以講清楚D技能點配?
回復 支持 反對

夸父之怒    --100
係要學到100級?
回復 支持 反對

旱魃領域其實可以唔學
呢招係你覺得成日打唔中人先好學
因為呢隻game唔俾錢既話
係得40個位
可免則免
同埋呢招可以用裝備黎代替
只係學到夠學下一招技就可以了
回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

唔該哂你!!   順帶一問,學左D技可唔可以廢左佢(如有,請教下我)
回復 支持 反對

你真係多修行
你差唔多招招100
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

咁好用都唔學. =
仲有45 lv做任可以加修行值上限1萬同送2本武學開釋心法.加10個位- -
回復 支持 反對

幾好玩都無用啦.連pk時都要兩個人同時打開pk先打得,
咁就真係唔好玩啦.
回復 支持 反對