查看: 12218|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

人類會不屬於地球?

我吾知呢個POST岩吾岩啦,今日甘岩睇完衛斯理本<<頭髮>>
佢講到話人類會不屬於地球?而系由於我地祖先系一班罪犯,被人送到來地球,來個時仲令到佢地既智力變到白痴,之後就等佢地慢慢一代一代進化,令智力慢慢變反原來甘樣.因為當相對濕度高於80同埋低於30(呢兩個數字吾知有無記錯)人類就覺得好吾舒服,如果人類系由呢個星球發展出來既,應該會適合居住,而當有天災應該會好似其他動物一樣感應得到.另外地球上只有人類得頭髮而其他生物系無既.
發呢個POST我又有諗過進化論,覺得有套理論系到如果發呢個POST好似又吾多岩呀,但最後都系發一發,睇下大家有咩意見.
如果人類真系來自第2個星球,都算系外星人來啵.大家都可以去睇下呢本小說.都有D值得思考既地方.

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
守衛~朗 + 10 原創內容

查看全部評分

回復

衛斯理  係小說黎炸啵

佢鍾意講乜都得

仲有人類祖先系一班罪犯

呢個情節係抄澳洲人? !
回復 支持 反對

可能我認錯比較少啦
回復 支持 反對

衛斯理  係小說黎炸啵

佢鍾意講乜都得

仲有人類祖先系一班罪犯

呢個情節係抄澳洲人? !
酷愛乂HotCha 發表於 17-8-2009 21:37

小說都可以有根據ge
佢ge推想亦都合理
而且 相似ge理論都有唔少科學家提出過

進化論亦都唔係萬能
佢都仲未解釋到好多野
亦都未被証實

就算要根據進化論
人類ge先祖如果真係其他靈長目動物
咁以濕度個case黎講
我就要同大家指出 大部分靈長目動物都係生活於濕度較高ge樹林地帶
同人類ge生活習性亦都唔同.....

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
守衛~朗 + 10 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

馬個d唔係頭髮咩-.-?
回復 支持 反對

衛斯理好多都係寫到好真咁樣,,,,,可能佢有好多好似真ge 野support la
但我就覺得可能呢一個不同ge 地方.....只係人心裡自豪姐...............
回復 支持 反對

不如講理不死藥同埋手指
回復 支持 反對

進化論<<有時覺得佢岩.有時覺得佢錯
靈長類動物進化成人類.又唔見其他動物進化成人型動物-,-
唔好話靈長類有智慧-.-海豚.狗果d可以仲聰明過佢--

可能本書真係岩
而家都未有確實既證據話人由靈長類既動物進化而成--

有d信進化論既人.話其他動物做畜生.變相話緊自己-.-????????????????

仲有耶穌果d我本人覺得係冇可能-.-
咁勁揪整完人出黎.行完神跡.根住又要閃人
咩彩雲-.-醒小小都估到啦下化-.-v

起初 神創造天地<嘔--
回復 支持 反對

本書有講到話好似神個D人來到地球講道,系會受到痛苦,但點痛苦距地都知道自己會重生,而人類呢?人類就無甘既可能,變得絕望,距地講完道,就走左,留低D道理等人類自己理解.
所以凡事皆可能
回復 支持 反對

如果係禁,我想問下啦,人係由邊到來的.唔係由地球來,禁又係邊到來?
回復 支持 反對