查看: 4214|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 做守護星 (隊長) 做到好灰

關閉 [複製鏈接]

我死, 從來不會怨隊員, 更加不會怨ec +血有問題, 不景趴了大家都不想

但, 自從開始日日開毛團, 發覺守護成日比人怨:-

1) 毛團, 基本上一開始沖一段好長既路, 有一次組好人, 沖去刷位地點, 起過橋上斜路時, 魔星同個護法都趴了, 我地幾個打手只好殺怪, 我坦怪同用復活石9個護法, 佢居然不起, 我明佢怕死唔起, 無怨佢, 最後, 我都趴, 因為2隻精英打我同埋無EC, 最後, 個護法同個魔星問守護妳要跑去邊, 怎麼好像個攪笑趴死團.  跟住仲退埋.  我真係唔知講咩好.  講真我刷毛只係刷左1個星期, 次次都係一開始沖一段ga la, 咁都比人小.....><

2) 擒晚, 右係刷毛.  自從上面的事件後, 我已經次次問清楚有無人味沖過, 同出位置表明我去邊度刷.  大家都好合作, 因為星期日, 太多團, 好小怪, 其中有個人話小經, 咁我問去佢想去邊度刷, 佢話想去下面個香菇位刷, 我同佢講個度唔好刷, 易死 (太多白目為左9人亂咁沖), 跟住有人話想解任, 咁我無所謂, 咪去LAW, 也好成功解左佢地想解既任.  

解完, 我見佢地話小經, 咪提2起上40使命任個條路刷, 40lv 精英, 右小人, 右多d經, arm 灑佢地要求.  但問題開始出現了, 個d引形怪, 一下圍技可以秒死人, 當中魔星, 治, 比d 圍技秘左幾次.  跟住有人右開始有怨言, 唉, 真係無零2可, 最後有人想解忠貞個任, 我帶佢地解完, 因為我要訓就先下, 有同佢地講88的.

點知跟住我軍團有人問我, 做咩唔出聲就走左去, 我完全無IDEA幾時咁做過, 反問番佢, 點知原來係剛才個團.......唉....真係好灰.......orzz
回復

我都灰過啦
死人就肯定會自怨自艾....
回復 支持 反對

將來我開新角, 玩弓星好了.  企我老遠射就可以, 蠻輕鬆.

不過當守護都有樣好, 如果團人合作, 打得順, 最後都係歡喜講88 都幾好既
回復 支持 反對

睇完巴哈e個回應, 真係好有feel:-

http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... A=46192&tnum=57

原因如下:

1.塞盾防型守護:該死守護又拉不住怪了,仇恨技到底放了沒?後方隊友狂質問!事實上
                             守護也狂用仇恨技了,但怪有時偏偏不愛你…

2.塞暴擊型守護:原因同上。

3.路不熟: 守護,皮厚,隊長直接給你,就算說明路不熟,也鮮少有人主動標怪帶路,
                   少人敢負起帶隊責任,等發生狀況時,後方聲音開始說:到底有沒有做功
                    課?會不會帶?會不會玩守護?會不會坦怪?會不會控場?麻煩必要時喝水,藍
                    水也是要錢的,不然就放生了…此時怨念值昇到最高,直襲而來… "Orz

4.路熟:帶的快,後方傳出…你趕投胎哦,帶的慢,後方傳出…你在龜啥…

5.骰裝:出巨劍還好,出槌還好,出盾還好,出飾品還好,出金屬裝還好,出了長劍…
              背後殺意瞬間提高…一些特別的守護烙印、技能書更是好價,骰來賣也好…
              別擋後方財路…

總結:有了親友團,一切沒煩惱…我也好想要啊><
回復 支持 反對

我反而偏向野團
(以前玩的遊戲常常都在無盟狀態=.= 習慣找野團)
回復 支持 反對

其實好耐以前, 我已經發表過, 守護要玩得開心, 最好有2大要素, 1.強大人際網絡, 2.花得起錢攪裝傭
不過好多人都受到大陸版影響, 去玩守護, 守護係近乎不能單練既角色, 要跟團,帶團, 你武器唔夠打手好
好多時會吸唔住怪, 其他裝備唔夠好, 又唔夠頂, 插爆石, EC會話你唔夠硬, 好難補, 插盾石
打手又怪你點解唔吸怪, 可以話係左右做人難

而且守護, EC都係隊內中心角色, 打手日日換都唔係問題, 守護, EC正常都缺很大
守護更加係領隊角色, 要對怪物, 地形, 任務都好熟 (大多數人對守護既錯覺)
滅團都會指向守護, EC, 好多時都係怪守護帶得唔好

其實你最好識多幾個EC, 組多左, 熟左, 會易D開團

我主要玩EC同精靈, 多時間會玩EC, 閒來會一個人玩玩精靈打發時間
以EC角度講講我心中何為好既守護, 作為守護最好係自已開團, 你選擇人永遠好過人選擇你
先要根據個人裝備去決定練工地點, 同EC數目, 你裝備唔到, 經驗再高都係食唔落,
出左事隊友走晒, 又要再組, 太花時間
如果你冇咩時間, 唔好開團去卡時間, 去練下生產好過, 身為隊長玩一陣就走左去,
真係好黑人僧, 成班人會唔知點算, 企晒係度

守護要達至強大, 要好有毅力, 同好多人幫忙, 好多玩家心態係怪怪地, 我玩精靈都習慣比人歧視
不過總會遇到好人, 比多D心機, 以平常心去玩, 玩得開心就好
回復 支持 反對

對於我的裝備是絕對有信心比好多守護要好.  e 幾日我有咩都講清楚, 例如開刷始刷的起步點, 問有無人lag, 有無人唔色沖.  開團講明不解任 見小怪要先清小怪 (努努) 感覺好很多了

間中組左d意見多多, 炎e樣炎個樣個d真係吹佢唔漲
回復 支持 反對

有D細路係幾煩, 不過正好考驗你既領導才能

我識得個守護係幾掂下, 我唔講佢既裝備, 佢次次開團都好快成團, 有D守護叫成半個鐘都未行得
仲要係除左2個EC (有時1護法1EC), 其他都係魔導, 我組佢未見過有劍星OR殺星
我估佢識幾多魔導同EC, 基本上冇人同佢爭打到既裝備

佢又真係帶得幾好, 我跟咁耐都未死過, 每次散BAND前, 佢都會將D多餘裝備送比人
可能佢見班魔導爭得咁慘, 佢又係唯一一個會帶我既精靈解任既人, 所以我都幾鐘意跟佢團

我覺得玩守護識做人都好重要
回復 支持 反對

我隻守護 1-43LV都是單升-.-

我刷野唔識行 比人話外 掛TIM啦

單刷仲快我覺得

刷過3次火神咁大把
回復 支持 反對

金金原來妳都轉左玩天龍  咩server 呀妳  我希埃爾的呵呵
回復 支持 反對