查看: 19949|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

創造球會 <<最強球會入門攻略>>

轉自U記
回復

1) Scan Barcode
掃barcode係最平(每次200資金)入手球員的方法,但只能獲得1星2星的球員,不過如果barcode未有人掃描過,你可以為新球員改名創造自己既球員
回復 支持 反對

2) 扭蛋

有四種不同的扭蛋:友情點、黃金卷、BFB點、資金

友情點: 一般通過拜訪好友、每天登陸取得,最高可獲得五星球員
黃金卷:一般通過聯賽、盃賽、到達指定登陸日數取得 最高可獲得七星球員
BFB點:以現金購買 最高可獲得七星球員
球員資金:一般通過訓練,比賽,買賣球員取得,最高可獲得七星球員
回復 支持 反對

3) 交易

當登入滿14天後,可以和好友交易球員,但注意交易是有轉會費需支付(由轉會費較高一方支付)
回復 支持 反對

「集體訓練」
最初訓練既係4-2-2-2陣,每訓練一次要消耗訓練點數,練至99%就要進行練習賽,完成後便可在比賽中選擇使用這個陣式每個級別裡的陣式所需的訓練點數、時間和金錢,也會相對地增加。當然,可用的陣式越多,以及等級越高,球員的臨場發揮也會越好。而要注意的是,玩家要完成級別中所有陣式訓練,才可進行較高級別的訓練。
回復 支持 反對

「個人訓練」
分為「訓練X1」和「訓練X3」,後者可獲得3倍的經驗值,但所花的訓練點數亦會增加。

個人訓練是以小遊戲進行,玩家需要在限時之內,當每次足球出現之時,便要點擊皮球讓皮球踢向龍門內的標靶。

射中標靶次數越多,球員所得到的經驗值越高,而當球員升級後,可有1點能力分配點數,用以增加球員的個人能力。
回復 支持 反對

球員 (FW DF MF) 能力解說
制空力:制空力愈高,應付高空攻勢愈為有利,係一項前鋒同後衛都需要嘅重要能力!

敏捷力:足球場上嘅成敗,好多時都係取決於速度!擅用球員敏捷力,以快打慢,令對方防守球員疲於奔命!

精神力:精神力愈高嘅球員,處理自由球嘅能力愈高,同時亦更有機會為球隊搏得自由球!

體力:喂!話晒都係職業運動員,無理由跑半場就莫氣架喎!肯定係體力唔夠高啦!場上球員會因為發動技能而導致體力下降,當體力歸 0,球員就只會識得行行企企食飯幾味。判斷力:代表球員嘅埋門把握能力。呢項數值愈高,將攻勢化為入球嘅機會就愈大;相反,判斷力低嘅球員,臨門一腳就有機會出事。

助攻力:足球係團體運動,獨食唔係次次都得米就唔在講。增加入球機會!

控球力:呢項能力對於球隊發功攻勢有莫大幫助!控球力高嘅球員,每每係攻勢嘅發動者,成隊波食粥食飯就睇佢喇!

防守力:高強嘅防守力,能夠有效拑制對方嘅攻勢,係防守球員不可或缺嘅能力之一!

戰術力:呢個有意思喇!雖然佢唔會直接影響場內球員嘅能力,但會對相對位置嘅戰術能力加成有所影響。戰術力愈高,戰術能力加成就愈高,就係咁簡單。
回復 支持 反對

門將 (GK ) 能力解說
跳躍力:增強跳躍力,有助門將化解對方嘅攻門,形成滴水不漏嘅防守!

精神力:門將嘅精神力愈高,代表佢撲救死球(十二碼、自由球)嘅能力愈高。

撲救力:面對敵方射門,展示過人嘅反應,作出即時撲救,全賴門將嘅撲救力。

體力:當龍門作出撲救,都會消耗一定體力,尤其當面對遠人射龜咁射,諗起都覺得慘......

防守力:防守力高超嘅門將,防線指揮得宜,後防線球員嘅
戰術能力加成會得到提高。
回復 支持 反對